Foto: Shutterstock
Jūlijs un Dziesmu svētki atnākuši ar aukstu ziemeļvēju un lietu. Ne pārāk patīkami, tomēr dārzā kādu valgmi jau sen vajadzēja. Kas jāpadara sētā šonedēļ, pa vidam starp Dziesmu svētku koncertiem?

2.– 4. jūlijs: ziedu dienas

Turpina ravēt un pļaut nezāles, kā arī novākt puķu sīpolus. Ievāc puķu sēklas, bet augiem, kuru uzdevums ir krāšņi ziedēt, izgriež sēklaizmetņus. Vāc ārstniecības augus, griež zarus pirtsslotām.

Cērp dzīvžogus un pļauj zālienu. Apgriež un veido forsītiju krūmus. Lasa ogas, gatavo ievārījumus.

5.– 6. jūlijs: lapu dienas

Laista augus un dod tiem papildmēslojumu. Sēj salātus un garšaugus rudenim. Var iesēt arī skābenes un lapu pētersīļus nākamā pavasara ražai.

Ja kādā dobē raža novākta vai arī tā palikusi tukša, laiks iesēt kādu zaļmēslojuma augu, piemēram, baltās sinepes vai griķus, derēs arī vīķi un pupas. Apgriež pāraugušās skābenes un maurlokus.

7.– 8. jūlijs: augļu dienas

Veido un kopj tomātus un gurķus siltumnīcās. Izlauž pazarītes un noplūc apakšējās lapas. Pārmērīgi atlapot tomātus gan vēl nevajadzētu, jo tiem vēl jāaug un jāveido raža.

Lasa ķiršus un veido to vainagus, īsinot zarus. Ābelēm un bumbierēm normē ražu un veido vainagus, noplūcot liekos, mīkstos dzinumus. Arī vīnogulājiem īsina un izgriež liekos dzinumus. Vāc ražu un gatavo uzglabāšanai.

9. jūlijs

Sēšanai, stādīšanai, augu kopšanai un ražas vākšanai nelabvēlīga diena. Ravē un apstrādā augsni rudens sējumiem un stādījumiem. Atdala dobes no zāliena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!