Foto: Shutterstock
Šajā marta nedēļā dārza darbu kalendārs vēsta, ka pastiprināta uzmanība jāpievērš telpaugiem, un bez tā jāpagūst sasēt ne vien vasaras puķes, bet arī salātus, garšaugus un agros kāpostus.

13.–15. marts

Sakņu dienas. Pēdējais laiks sēt sakņu selerijas dēstiem. Ja agrāk iesētajiem stādiem jau izveidojušās labi attīstītas dīgļlapas, diena labvēlīga to piķēšanai un pārstādīšanai. Plēves siltumnīcās sēj redīsus un, ja vietas pietiekami, arī burkānus agrai ražai. Sēj stādiem sīpolus. Šķiro kartupeļus un atlasa sēklai paredzētos, tos, ja vien iespējams, novieto gaismā apzaļošanai un diedzēšanai. Pārstāda telpaugus.

16.–17. marts

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Sēj, piķē un pārstāda vasaras puķes. Galotņo un pavairo ar spraudeņiem telpās pārzieminātās pelargonijas un fuksijas. Liek diedzēties kannu un kamolbegoniju gumus. Pārstāda ziedošos telpaugus.

Vāc tējām bērzu, priežu un apšu pumpurus. Apgriež un veido vasarā ziedošos krūmus, veigelas, filadelfus, ceriņus u.c. Griež potzarus un koksnainos spraudeņus dekoratīvo un augļu koku pavairošanai. Labas dienas pūpolvītolu pavairošanai ar spraudeņiem.

18.–19. marts

Foto: Shutterstock

18. marts

Lapu diena. Šajā dienā Mēness atrodas apogejā, kas tai piešķir ziedu dienai raksturīgas īpašības. Taču sēšanai un stādīšanai šis nav visai labvēlīgs laiks, tāpēc labāk to veltīt citiem darbiem, piemēram, putnu būru gatavošanai un izvietošanai. Telpaugiem nomazgā lapas, apkaro kaitēkļus, laista un spēcina ar papildmēslojumu.

19. marts

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Novāc nevietā augošus kokus un krūmus.

20. marts

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Sēj salātus, garšaugus, puravus, agros kāpostus un ziedkāpostus stādiem. Telpaugiem nomazgā lapas, tos laista un mēslo. Ja dobes sagatavotas un laika apstākļi ļauj, sēj kumelītes, asinszāles, baldriānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!