Foto: Shutterstock
Šonedēļ dārza darbu kalendārs vēsta, ka jāsteidz iesēt vasara puķes, salātus, zaļumus, dobēs stādīt tomātus, sēt dažādus sakņaugus, bet papildu tam rūpīgi pļaut zālienu, novākt gatavo dabas velšu ražu.

30. maijs

Foto: ""Purina"

Ziedu diena pāriet lapu dienā. Rīta pusē apkopj puķes. Vēlāk apgriež dzīvžogus, pļauj mauriņu un ganības. Vakarpusē laista un mēslo augus, kam tas nepieciešams. Dienas otrajā pusē sēj un stāda salātus, garšaugus, spinātus, skābenes. Vāc ziedošos ārstniecības augus – rasaskrēsliņus, kumelītes un citus. Pēcpusdienā vāc jaunās bērza lapiņas vai dažādas mētras. Gatavo nātru vircu.

31. maijs – 1. jūnijs

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Sēj salātus, spinātus, garšaugus. Sēj vai stāda kolrābjus un piemērotu šķirņu ziedkāpostus, Atkārtoti sēj dilles. Apgriež pāraugušās skābenes, maurlokus un rabarberus. Brīvajās platībās zaļmēslojumam sēj griķus, lupīnu, seradellu vai facēliju. Stāda kāpostus. Pļauj zālienus un cērp dzīvžogus. Jāatceras, ka, ilgstoši saglabājoties sausam un siltam laikam, zālienu nedrīkst pļaut pārāk zemu, jo zālīte var panīkt un atdot vietu sūnām, kas ir izturīgākas.

2. jūnijs

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Stāda dobēs tomātus, kas piemēroti audzēšanai atklātā laukā. Izstāda pastāvīgā vietā ķirbjus, gurķus, cukīni, kabačus, patisonus. Sēj cukura kukurūzu, soju, kā arī gurķus, zirņus un pupiņas rudens ražai. Apkopj tomātus un gurķus siltumnīcās – izlauž pazarītes, piesien tos pie balsta un veic citus nepieciešamos kopšanas un veidošanas pasākumus. Novāc rabarberu kātus un gatavo tos uzglabāšanai. Vāc sezonas ārstniecības augus.

3. jūnijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Ravē un rušina augsni ap augiem. Appļauj nezāles. Apstrādā augsni dobēs, kas paredzētas vēlajiem sējumiem. Klāj mulču apkārt augiem. Pārbauda, vai augus neapdraud kaitēkļi. Jaunos rožu, kā arī ābelīšu, ķirsīšu un citu augļu kociņu dzinumus varbūt iecienījušas laputis un citi sūcēji vai mazāk izplatīti lapu grauzēji un tinēji – dažādi kāpuri. Tad ir pēdējais laiks palīdzēt šiem augiem!

4.–5. jūnijs

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Sēj sakņaugus – bietes, burkānus, kāļus, redīsus. Vēl var stādīt kartupeļus un sīpolus. Kad augiem izaugušas pirmās īstās lapas, burkānus, bietes un arī kāļus vajag pirmo reizi retināt. Pēc retināšanas tos aplaista un aprušina.

Sakņaugus piebaro ar vājas koncentrācijas mēslojumu laistīšanas reizē vai īsu brīdi pirms, vai pēc lietus. Bagātīgāks mēslojums vajadzīgs sakņu selerijām. Sīpoliem ļoti noder pelni, tos, sajauktus ar kūdru, apber ap augiem, mazliet atraušot augsni. Vago vai kaplē kartupeļus. Iekārto no jauna un pārjauc vecās komposta kaudzes. Dod augiem papildmēslojumu.

6. jūnijs

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Stāda vasaras puķes. Ravē. Sprauž ziemciešu puķu (flokšu, mārtiņrožu u.c.), kā arī dekoratīvo krūmu spraudeņus, iepriekš gan novērtējot, vai tie vēl nav pārāk mīksti. Sēj divgadīgās puķes, piemēram, kāršrozes. Norok pavasara sīpolpuķes (sniegpulksteņus, krokusus, scillas, muskares). Vāc ārstniecības augus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!