Oktobris iesācies ar bagātīgu rudens ražu, saulainu un siltu rudens sezonas iesākumu, krāšņām lapotnēm un, protams, čakliem dārza darbiem. Par to, ko un kad darīt dārzā šonedēļ, uzzināsi šajā dārza darbu kalendārā.

5. oktobris. Ziedu diena.

Šodien stāda visas pavasarī ziedošās sīpolpuķes, arī lilijas, dala un pārstāda ziemcietes. Novāc gladiolu sīpolus. Liliju un ziemciešu dobes papildina ar kompostu. Izraktajām kannām apgriež īsākus stublājus, bet sakneņus kopā ar augsni novieto gaišās, +12…+16 °C siltās telpās un raugās, lai sakneņi neiekalst. Nepieciešamības gadījumā kārtīgi aplaista rododendrus, jo citādi tie slikti pārziemos.

6.–7. oktobris. Lapu dienas.

Foto: Shutterstock

Atklātā laukā un segtajās platībās sēj rudzus zaļmēslojumam. Stāda dekoratīvos krūmus un kokus, ziemas sīpolus lokiem. Laista telpaugus, rododendru un dekoratīvo skujeņu stādījumus. Rudenī atdzērušies tie labāk ziemos un mazāk cietīs no saules apdegumiem. Stādījumus mēslo ar kompostu. Ja nepieciešams, kaļķo augsni.

Neapkurināmās siltumnīcās turpina nobriedināt pieraktos ziedkāpostus un endīviju salātus. Vāc kāpostus.

8. oktobris. Dārza darbiem nelabvēlīga diena.

Foto: Shutterstock

Apstrādā augsni nezāļainos tīrumos. Likvidē nevietā augošus kokus un krūmus. Apkopj dārzu – grābj lapas, bedrē aprok kritušos, bojātos ābolus.

9.–10. oktobris. Augļu dienas.

Foto: DELFI

Stāda augļu kokus, ogulājus un ziemas ķiplokus. Novāc ābolus, bumbierus, dzērvenes un mežrožu augļus. Vāc kāršu (uguns) pupas, vilkābeļu auglīšus, bārbeļu ogas. Skābē kāpostus. Ievāc augu sēklas. Gatavo ievārījumus. Ierok stabus un taisa sētas.

11. oktobris. Dārza darbiem nelabvēlīga diena.

Apstrādā augsni nezāļainos laukos, likvidē nevietā augošus kokus un krūmus. No dārza izvāc bojātos augļus, slimību skartos un nokaltušos zarus. Grābj lapas un veido jaunas komposta kaudzes.

12. oktobris. Sakņu diena.

Foto: Shutterstock

Novāc melnos rutkus, mārrutkus, topinambūrus, sakņu selerijas, burkānus. Aprok augļu koku un ogulāju apdobes. Apstrādā zemi, augsnē iestrādā kūtsmēslus un kompostu. Mēslo ilggadīgos stādījumus. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Pārstāda telpaugus. Vakarpusē stādīšanu gan labāk piebremzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!