Foto: Shutterstock
Jau pavisam dārzu un pagalmu pārklās sniega sega, bet līdz tam laikam jāpaspēj ne tikai nogrābt lapas un sagatavot augus aukstajiem ziemas mēnešiem, bet arī iztīrīt siltumnīcu un sakopt darbarīkus.

5. līdz 6. novembris – sakņu dienas

Apstrādā zemi. Stāda ziemas ķiplokus, sīpolus, pavasara sīpolpuķes. Klāj mulču uz aveņu stādījumiem, vīnogulājiem, vēlu stādītu ziemciešu dobēm un sīpolpuķu stādījumiem. Dobes pārsedz ar sausām lapām, salmiem vai citiem gaisa caurlaidīgiem materiāliem, kompostu. Sarok un noliek pagrabā augsni stādu sēšanai un audzēšanai ziemas beigās un agrā pavasarī.

7. novembris – dārza darbiem nelabvēlīga diena

7. novembrī labāk pievērsties dažādiem dārza sakopšanas darbiem. Novāc lapas no zāliena, apgriež ziemcietes, iztīra siltumnīcu, noliek vietā darbarīkus, kuri, sezonai beidzoties, vairs netiks izmantoti. Apstrādā nezāļainu zemi un novāc nevietā augošus krūmus un kokus.

8. novembris – ziedu diena

Turpina sakopt dārzu. Stāda pavasara sīpolpuķes. Tīra un liek glabāšanā gladiolu sīpolus, dāliju gumus, kannu sakneņus un citu krāšņumaugu stādmateriālu, ko paredzēts pārziemināt. Pierok podus ar krāšņumaugu stādiem, kas nopirkti, bet nav iestādīti. Iestājoties salam, jāatceras tos piesegt ar skujkoku zariem vai kādu citu materiālu.

9. līdz 10. novembris – lapu dienas

Laista telpaugus. Ja laika apstākļi atļauj, novāc lapas no zāliena. Stāda ziemas sīpolus pavasara zaļumiem. Sagatavotās dobēs uz augsnes sēj kumelītes. Apliek aizsargmateriālus ap tūjām un citiem dekoratīvajiem kokiem un krūmiem, ja pie tiem var piekļūt stirnas, brieži un zaķi.

11. līdz 12. novembris – augļu dienas

Sagatavo augļukokus ziemai, aptin stumbrus ar aizsargmateriāliem. Ja laika apstākļi ļauj, apstrādā koku stumbrus un apakšējos zarus ar kaļķojamo materiālu. Savāc un iznes no dārza mumificētos augļus, nokaltušos un slimību skartos zarus. Visu minēto ieteicams sadedzināt. Skābē kāpostus, gatavo ievārījumus, sukādes un citus izstrādājumus.

Lielo dārza darbu sezona šogad ir beigusies. Tas gan nenozīmē, ka beigušās rūpes par dārzu. Vienmēr jau atrodas kaut kas, ko var paveikt arī pēc Mārtiņdienas, pēc kuras saskaņā ar ticējumiem būtu jāļauj zemei atpūsties.

  • Tuvojas Ziemassvētku un gadumijas gaidīšanas laiks. Laiks post un dekorēt mājas tiem, kā arī gatavot šim laikam atbilstīgus ēdienus. Ieteicamie datumi rotājumu griešanai un eglītes ciršanai – 14., 16., 17., 25. novembris un 4., 5., 12., 13., 14., 23. decembris.
  • Kāpostu skābēšanai savukārt piemērotākās dienas ir 13., 14., 15., 22. novembris un 8., 9., 10., 12., 18., 19. decembris.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!