Foto: Shutterstock
Pagalmā jāsteidz sagrābt košās rudens lapas, dārzā jāapčubina un jāmēslo puķu dobes, kā arī jāstāda augi un augļukoki, kas ar savu skaistumu un bagātīgo ražu priecēs nākamajā sezonā.

8. un 10. oktobris – sakņu dienas

Apstrādā un mēslo augsni. Stāda kokus un krūmus. Sēj zaļmēslojumam rudzus gan atklātā laukā dobēs, gan siltumnīcās. Augu atliekas sakārto komposta kaudzēs. Mēslo puķu dobes un ogulājus ar gatavo kompostu. Novāc sakņaugus. Stāda ziemas ķiplokus.

  • Šajā rakstā vari izlasīt plašāku informāciju ne tikai par ziemas ķiploku audzēšanu, bet arī to novākšanu. Savukārt šeit vari izlasīt četras izplatītākās kļūdas komposta veidošanā.

9. oktobris – dārza darbiem nelabvēlīga diena

Ar sēšanu un stādīšanu šajā dienā nevajadzētu aizrauties, bet augsnes apstrāde, mēslošana un komposta kaudžu veidošana var turpināties. Ieteicams pievērsties sakopšanas darbiem. Diena nevajadzīgu koku un krūmu novākšanai, siltumnīcu sakopšanai un noliktavu sakārtošanai.

11. oktobris – ziedu diena

Apgriež ziemcietes. Pārstāda un stāda krāšņumaugus, pavasarī un vasarā ziedošās ziemcietes, kā arī sīpolpuķes. Nes telpās pārziemināšanai paredzētās fuksijas un pelargonijas. Norok gladiolu un galtoniju sīpolus. Novāc ogas un augļus. Ievāc materiālus floristikas darbiem.

  • Plašāku informāciju un padomus par gladiolu norakšanu vari izlasīt šajā rakstā. Savukārt šeit vari smelties zināšanas par pelargoniju pārziemināšanu.

12. līdz 14. oktobris – lapu dienas

Laista augus, neaizmirstot arī rododendrus un dekoratīvos skujeņus. Novāc lapas no zālieniem. Stāda hostas un dekoratīvās graudzāles, kā arī kokus un krūmus. Siltumnīcās sēj zaļmēslojumam rudzus. Rok ārstniecības augu saknes.

  • Kuri ārstniecības augi jāvāc oktobrī, lasi šeit. Savukārt šajā rakstā vari izlasīt, kur un kā izklāt sagrābtās koku lapas.

15. oktobris – augļu diena

Novāc vēlo šķirņu ābolus un bumbierus, galviņkāpostus, dzērvenes. Skābē kāpostus, spiež sulas, gatavo ievārījumus. Stāda augļukokus un ogulājus. Izvāc no dārza bojātos augļus, nolauztos zarus un balstus, ja tādi izmantoti. Vasaras aveņu stādījumos izvāc noražojušos dzinumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!