Foto: Shutterstock
Arī šonedēļ dārzā valda rosība: jānovāc pēdējie sakņaugi, jāsteidz uzrakt zeme, jāapgriež ziemcietes. Kad dārza darbi apdarīti, dodies uz virtuvi skābēt kāpostus, kaltēt augļus un sagatavot spēcinošus sīrupus. Garlaicīgi nebūs!

27. oktobris

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Novāc ziemas šķirņu puravus. Kaut gan bijis īslaicīgs sals vai sniegs, dienas vidū, kad ir siltāks, nevis aukstajās rīta stundās droši var vākt lapu kāpostus un rožkāpostus. Kātu selerijas izrok, iestāda palielos podos un noliek pagrabā, kur tās var saglabāt līdz pat pavasarim, pamazām plūcot kātus. Laista telpaugus. Siltumnīcās zaļmēslojumam sēj rudzus. Ja ir labs laiks, rok baldriānu, ālantes, kalmju, pieneņu un citu ārstniecības augu saknes.

28.–29. oktobris

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Ja nelīst lietus, novāc dārzā vēl palikušās ogas un augļus. Pēc sala garšīgākas un saldākas kļuvušas aronijas un pīlādži. Ja ziemas ābolu un bumbieru raža jau glabātavā, jāsalasa visi kritušie augļi. Ja tos nevar pārstrādāt, kopā ar puvušajiem un citādi bojātajiem aprok bedrē, jo ābolu tinēja un pīlādžu tīklkodes bojātos nedrīkst likt komposta kaudzē, kur šie kaitēkļi var pārziemot. Skābē kāpostus. Vāra ievārījumus, konservē, spiež sulas, kaltē augļus. Ievāktās sēklas šķiro, noliek sausā un no grauzējiem drošā vietā.

30.–31. oktobris

Foto: Shutterstock

30. oktobra rītā sakopj augļu dārzu, bet pēcpusdienā sākas sakņu dienas. Novāc pēdējos uz lauka palikušos sakņaugus – melnsaknes, pastinakus, cigoriņus un melnos rutkus. Tos novieto atsevišķā pagrabā, nevis kopā ar augļiem. Burkānus un melnsaknes liek svaigās smiltīs. Pārējos sakņaugus var glabāt kastēs, ziemas krājumiem atlasa tikai veselas un nebojātas saknes. Šķiro un liek glabāties kartupeļus. Dažus pētersīļus var atstāt pārziemot dobē, lai agri pavasarī būtu svaigi zaļumi. Siltā vietā noliek glabāšanai paredzētos čemuru sīpolus. Skābē kāpostus. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Sakārto komposta kaudzes.

1. novembris

Iespēju robežās regulē temperatūru sakņaugu un kāpostu glabātavās. Optimāla ir 0…+2 °C temperatūra un 90–97% gaisa relatīvais mitrums. Rok vai uzar zemi, bet pavisam vieglās smilšainās augsnēs tikai uzkaplē augsnes virskārtu.

2. novembris

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Norok pēdējās dārzā palikušās sīpolpuķes – montbrēcijas, galtonijas u.c. Apgriež ziemcietes. Ievāktās ārstniecības augu saknes sagriež gabaliņos un kaltē. Gatavo uzlējumus un sīrupus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!