Foto: DELFI
Maijam tuvojoties izskaņai, dārzā jāsteidz nopļaut mauriņu, apcirpt dzīvžogu, iesēt vasarā ziedošās puķes, salasīt nātres un citus ārstnieciskos augus, kā arī mēslot jau iestādītos augus.

23. maijs

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Pļauj zālienus un apgriež dzīvžogus, lai tie vienmērīgi un blīvi ataugtu. Apgriež maurlokus un skābenes. Stāda kāpostus, puravus, lapu un kātu selerijas. Sēj salātus, spinātus, garšaugus vēlākai ražai. Sēj stādiem agro šķirņu galviņkāpostus un dēstiem ziedkāpostus vēlākai ražai. Stāda sīpolus lokiem. Iesēj skābenes rudens un nākamā pavasara ražai. Ja nepieciešams, sēj zālienu. Laista augus.

Nevajag nokavēt lielo nātru vākšanu. Nātrēs īsi pirms ziedēšanas ir daudz kultūraugiem nepieciešamo barības vielu, tāpēc tās salasa, nedaudz sasmalcina un ieber traukā ar lietusūdeni. Siltā vietā jau aptuveni pēc nedēļas izveidojas koncentrēts barības šķīdums, ko atšķaidītu var lietot visu augu laistīšanai.

24.–26. maijs

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Pilnmēness laikā kultūraugus vairāk apdraud slimības, kukaiņi, gliemeži un citi kaitēkļi, tāpēc, iespējams, būs jāveic augu aizsardzības pasākumi. Stādot tomātus, augsnei pievieno sauso Trihodermīnu. Pie augļu kokiem izkarina dzeltenos līmes vairogus vai izliek feromonu slazdus kaitēkļu ierobežošanai.

Stāda augļu kokus un ogulājus, plēves siltumnīcās – tomātus, papriku, gurķus. Ja šie dārzeņi iestādīti agrāk, jāsāk tos kopt un veidot. Sēj dobēs kabačus, gurķus, pupiņas, zirņus. Stāda pastāvīgā vietā ķirbjus. Mulčē augsni zemeņu dobēs, augļu koku un ogulāju apdobēs. Novāc rabarberu kātus un skābenes un gatavo tos uzglabāšanai.

27.–28. maijs

Foto: Scanpix

Sakņu dienas. Ravē un apstrādā zemi vēl neapsētajos laukumos. Sēj sakņu dārzeņus, bietes, burkānus, kāļus, redīsus. Stāda kartupeļus, sīpolus, sakņu selerijas. Līdzina un planē nogāzes, veido un klāj celiņus, ierok stabus un taisa sētas.

No 26. maija pēcpusdienas līdz pat 28. maija pēcpusdienai, kamēr Mēness atrodas Mežāža zvaigznājā, jāravē dārzs. Jāizkaplē nezāles no dārza celiņiem. Neļauj pārziedēt nezālēm, kas vairojas ar sēklām. Stāda kartupeļus.

29. maijs

Foto: Scanpix

Ziedu diena. Stāda asteres, lauvmutītes un citas no dēstiem audzētas vasaras puķes. Apgriež agri ziedošās ziemcietes un dekoratīvos krūmus. Ravē. Dod papildmēslojumu puķēm. Vāc sezonas ārstniecības augus. Pļauj nātres un tauksaknes, aplej tās ar ūdeni un raudzē augu vircu. Ja dārzā ir brīva vieta, sēj griķus zaļmēslojumam. Ziedošos griķus sasmalcinās un iestrādās augsnē, bet daļu var atstāt sēklai.

30. maijs

Foto: Shutterstock

Ziedu diena pāriet lapu dienā. Rīta pusē apkopj puķes. Apgriež dzīvžogus, pļauj mauriņus. Vakarpusē laista un mēslo augus. Pēcpusdienā un vakarā sēj un stāda salātus, garšaugus, spinātus, skābenes.

Vāc ziedošos ārstniecības augus – rasaskrēsliņus un citus, jaunās bērza lapiņas, dažādas mētras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!