Foto: Shutterstock
Okobra izskaņā dārzā pēdējais laiks apsegt ziemcietes, lai tās neapsaltu, apsekot dārzu un pārbaudīt, vai nav bojātu augu lapu, bet novembra pirmajos datumos jāapsien augļu kokus un jānoklāj sīpolpuķu stādījumus.

31. oktobris – 1. novembris

Foto: Shutterstock

Dārza darbiem nelabvēlīgas dienas. Apstrādā zemi nezāļainos laukos. Novāc nevietā augošus kokus un krūmus. Ar kompostu vai kādu citu materiālu apsedz lilijas un jutīgās ziemcietes. Rožu pamatnes apber ar kompostu un, ja iespējams, rozes atlapo, vismaz aizvāc lapas, uz kurām ir melni plankumi.

2.–3. novembris

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Laista telpaugus, dekoratīvos skujeņus un rododendrus. Novāc vēlos kāpostus un puravus. Rok ārstniecības augu, piemēram, baldriānu, kalmju, ālantes, saknes. Siltumnīcās zaļmēslojumam sēj rudzus. Vēla rudens zaļumiem podos stāda lapu pētersīļus un selerijas.

Bumbieru slimās lapas ar rūsas radziņiem sadedzina. Ar koku lapām noklāj sīpolpuķu stādījumus, tos pasargājot no kailsala. Rozēm un citiem sala neizturīgiem augiem lapas var klāt tikai tad, ja tās saglabāsies sausas.

4.–6. novembris

Foto: LETA

Augļu dienas. Skābē kāpostus, gatavo ievārījumus, kaltē augļus. Izvāc no dārza bojātos augļus, nobirušās lapas, nokaltušos un nolauztos zarus. Kaļķo koku stumbrus.

Jaunos augļu kociņus apsien ar materiālu, kas aizsargā gan no temperatūras svārstībām, gan grauzēju postījumiem. Kopš seniem laikiem šāds materiāls ir egļu zari. Ja nokritušajām ābeļu lapām ir tumši kraupja plankumi, tās sadedzina, bet var arī ierakt apdobēs, lai infekcija ar kraupja sēnes sporām neizplatītos tālāk.

7. novembris

Foto: Shutterstock

Sakņu diena. Iepriekš sagatavotās dobēs sēj burkānus nākamā gada agrai ražai. Apstrādā zemi. Sarok mārrutku saknes un topinambūru gumus.

Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus, ja tas vēl nav izdarīts un laika apstākļi ir labi. Pārsedz kompostu ar lapām. Sarok un ienes telpās zemi pavasara stādiem un telpaugu pārstādīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!