Foto: Shutterstock

Februāris ir mēnesis, kad dabā viss ir par soli tuvāk pavasarim. Dienas stiepjas garumā un arī saule pie debess juma redzama biežāk. Pamazām sāk dilt sniega sega, dzirdama satraukta putnu čivināšana un pirmās pavasara dziesmas.

Taču tikpat negaidīti var sagriezties putenis, vai pēc kārtīga atkušņa uznākt visai bargs sals. Dārzā darāmā vēl ir visai maz, taču ir īstais brīdis aptaigāt visu teritoriju un palūkoties, kā pagājuši ziemas iepriekšējie mēneši, kā arī vēlreiz apdomāt visus jaunajai sezonai iecerētos darbus.

Košumdārzā

Košumdārzā veicamie darbi atkarīgi no laika apstākļiem. Ja daudz sniega, to no dekoratīvo un augļu koku un krūmu zariem nopurina. Ja nav sala, apgriež vasarzaļos krūmus, kas zied no jūnija līdz rudenim – Japānas spirejas, klinšrozītes un citus augus. Uzsāk dekoratīvo vasarzaļo lapu koku kārtējo atjaunojošo apgriešanu – izgriež nokaltušos, bojātos un aizlūzušos zarus, vājos dzinumus, veido vainagu. To nedara, ja saglabājas liels sals.

Februārī piesedz vai noēno skuju kokus, rododendrus un mūžzaļos kokus un krūmus, kas ir jutīgi pret saules apdegumiem. Tas, vai augs cietīs no saules apdegumiem, ir atkarīgs no šķirnes. Jutīga pret saules starojumu būs Losena paciprese 'Argenteovariegta'un 'Alumii', zirņu paciprese 'Filifera Aurea' un 'Boulevard', parastie kadiķi 'Cristata Aurea' un 'Arnold', Ķīnas kadiķis 'Stricta', Ficera kadiķis 'Blue and Gold', Kanādas egles 'Conica' un 'Daisy's White', melnā egle 'Aurea', blīvziedu priede, parastā īve 'Summergold', rietumu tūjas 'Teddy' un 'Cloth of Gold', austrumu tūja 'Aurea Nana', Japānas patūja 'Variegata', ziemzaļo un mūžzaļo krūmu un koku šķirnes ar raibām vai gaišām lapām un skuju koki ar zilganām vai gaišām skujām.

Foto: Shutterstock

Piesegšanai izmanto ēnošanas tīklus, agroplēvi, smalkus sietus, papīru, rupju maisu, smalku un vieglu kokvilnas vai mākslīgo šķiedru audumu, salmus, niedru paklāju, sausas lapas, egļu un priežu zarus utt. Izmantotajam materiālam jābūt elpojošam. Ja līdzekļi atļauj, var iegādāties speciālās augu kapuces, kas izgatavotas no agrotīkla.

Dārzā pārbauda, vai vējš no mazāk ziemcietīgajiem augiem un rozēm nav nopūtis ziemas piesegumu. Lai zāliens pavasari sagaidītu labā stāvoklī, cenšas pa to nestaigāt, tāpat jānolīdzina pa ziemu samestās sniega kaudzes, lai zem sniega neveidotos izsutumi un slimības. Pārbauda, vai arī uz krāšņumaugu dobēm nav pārāk daudz sniega, kas tur var sablīvēties un radīt izsutumus.

Pie dīķa vai ūdenskrātuves apgriež sausos ūdensaugu dzinumus.

Augļu dārzā

Foto: F64

Februārī sākas pirmie darbi arī augļu dārzā. Pirmkārt, pārbauda, vai nav nepieciešams atjaunot augļu koku kaļķojumu. Apseko augļu kokus, izgriež sala un saules bojātās vietas, griezuma brūces apstrādā ar brūču ziedi kokiem un ieziež ar potvasku. Tāpat apkopj dzīvnieku – zaķu, stirnu, mazo grauzēju radītos bojājumus.

Ja nav sala, uzsāk augļu koku apgriešanu, veido to vainagus. Izgriež vecos, vājos un par biezu saaugušos dzinumus ogulājiem. Apgrieztos ķiršu, aprikožu, bumbieru, henomeļu un mandeļkoku dzinumus dzinumus ienes istabā uzziedināšanai.

Šeit var lasīt vairāk par augļu koku piesegšanu.

Siltumnīcā, pagrabā, šķūnī

Foto: Shutterstock

Februārī jaunai sezonai sagatavo neapkurināmās siltumnīcas – salabo logus, nomaina pa ziemu bojātos stiklus, plēvi, nomaina vai uzlabo siltumnīcas augsni.

Apkurināmās siltumnīcās sēj pavasara dārzeņus – lapu salātus, redīsus, dēstiem – papriku, tomātus un citus augus., vasaras puķes – lobēlijas, lauvmutītes, vasaras dālijas, leduspuķes, begonijas, verbenas, lefkojas, molucellas, portulakas, petūnijas un citas puķes ar garu veģetācijas periodu. Ar spraudeņiem pavairo fuksijas, pelargonijas, krizantēmas.

Speciālās telpās stādu pavairošanai potē augļu kokus, dekoratīvos kokus un krūmus, rozes.

Pagrabā pārbauda glabāšanai novietotos dārzeņus. Izlasa bojātos dārzeņus no dārzeņu apcirkņiem. Pārbauda pagraba temperatūru un mitrumu, ja nepieciešams, gaisu pagrabā mitrina vai atdzesē ar pagraba vēdināšanu.

Telpās, kur glabājas vasaras sīpolpuķes, pārbauda gladiolu sīpolus, dāliju gumus, kannas. Apskatās, kā glabājas fuksijas pelargonijas, eņgeļtaures. Atbrīvojas no bojātiem un slimiem augiem.

Telpās un pagalmā

Foto: iStock

Apgaita veicama ne tikai dārzā. Iekšptelpās pārskata sēklu krājumus. Pārbauda iepriekš iegādāto sēklu dīgtspēju. Plāno dārzu, veido nepieciešamo materiālu, darbarīku, stādu, sēklu sarakstu, sastāda savu dārza darbu kalendāru jaunajai sezonai. Iegādājas sēklas, trūkstošos darbarīkus, substrātus, mēslojumus. Gatavo kastītes, podus un citus materiālus sēšanai un stādīšanai.

Lai pavasara gaidīšanas laiku padarītu patīkamāku, uzziedina rudenī podos iestādītās sīpolpuķes. Kastītēs uz palodzes sēj garšaugus. Ēšanai diedzē kressalātu, sinepju redīsu, lēcu sēklas, steidzina sīpolus lokiem, arī sakņu dārzeņus – bietes, selerijas, pētersīļus pirmajiem zaļumiem.

Aprūpē telpaugus. Augus, kuriem pods kļuvis par mazu vai kuri sākuši nīkuļot, pārstāda.

Kamēr saglabājas sniegs, turpina izbaudīt ziemas priekus. Kamēr vēl nav beidzies sals un sniegs, turpina barot puniņus. Gaidot pavasari, iztīra vecos putnu būrīšus, gatavo jaunus. Veido derīgo kukaiņu mājiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!