Foto: Shutterstock
Tie, kas kaut reizi vadījušies pēc dārza darbu kalendāra, zinās teikt, ka tā ievērošana pat ļoti ietekmē to, kā aug labumi un kāda beigu beigās ir raža. Tikpat vērtīgi ir senču ticējumi par dārza uzturēšanu, kur var atklāties ne viens vien interesants fakts par to, kāpēc varbūt līdz šim sakņu dārza raža nav veikusies tik laba.

Sakņu dārzā

Pavasarī tieši jaunā Mēnesī jāsteidz sēt un stādīt visus tos dārzeņus, kam raža ir virs zemes, piemēram, ķirbji, tomāti, savukārt vecā Mēnesī tos, kam raža ir zemē, piemēram, kartupeļi, bietes.

Ja saknes sēj vai stāda trīs dienu vecā Mēnesī, pierādījies, ka tie aug pat ļoti raženi.

Ja iemanīsies bietes un burkānus stādīt jaunā Mēnesī, tie augs raženi, bet izies ziedos, savukārt vecā Mēnesī stādīti, tie neizziedēs.

Stādot kartupeļus vecā Mēnesī, turklāt gubu mākoņu laikā, kartupeļi būs miltaini, gludi un nesaies lakstos. Stādot pilnā Mēnesī, augs daudz bumbuļu, savukārt vecā Mēnesī būs maz nezāļu, bet jaunā Mēnesī būs gan nezāles, gan augs lakstos un kartupeļi būs ūdeņaini.

Kāpostus sējot un stādot augoša Mēness miglainā dienā, tie nesakaltīs, bet, ja piefiksēsi Svaru vai Aunu dienu, izaugs cietas un lielas galviņas.

Ja alksti pēc raženiem ķirbjiem, atceries, ka tie jāstāda pilnā Mēnesī. Tie būs pilni, biezi un lieli. Savukārt pupas jāstāda jaunā Mēnesī un nedēļas sākumā – pākstis būs pilnas raženām pupām.
Sīpolu stādīšanā atminies, ka tiem labpatiks pilnais Mēness un piektdiena – tie būs lieli, savukārt Vēža diena sola jo īpaši lielu ražu.

Arī gurķu sēšanā šis un tas ir jāievēro. Tā piemēram, sējot tos pilnā Mēnesī, tie ziedēs un izaugs daudz gurķu, bet tukšā jaunā Mēnesī ziedēs līdz rudenim un ar ražu nelutinās.

Foto: Shutterstock

Augļu dārzā un daiļdārzā

Interesantus secinājumus var radīt, arī pavērojot dabu. Ja augļu koki zied pilnā Mēnesī, būs gaidāmi labi augļi.

Savukārt augļu ražas novākšanā der atcerēties – pilnā Mēnesī novākti āboli vienmēr labi uzglabāsies.

Likvidējot krūmus, der atcerēties seno gudrību – cērtot tos jaunā Mēnesī, tie saaugs atkal, turpretim vecā Mēnesī cirsti, tie pazudīs uz neatgriešanos.

Puķu stādīšanā atceries, ka tam vislabākais būs jauna Mēness laiks, jo tad tās labi ieaugs un kupli ziedēs.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Dārza darbi mēness un saules ritmos'' (Izd. Avots).

Ceļojumā apkārt Zemei Mēness 29.5 dienu laikā iziet caur visām 12 zodiaka zīmēm, katrā uzturoties divas līdz trīs dienas. Dažādi esam mēs, dažādi ir darbi, kas sekmēsies tieši konkrētajā fāzē.

Šis izdevums izceļas ar to, ka tajā ir paskaidrots ne tikai tas, ko un kad darīt, bet arī tas, kā tas īsti tas veicams. Tālab šī grāmata kalpos kā izsmeļošs palīgs gan tiem, kas vēlas uzzināt, kad jāsēj, jāravē un jāmēslo, gan tiem, kas vēl tikai krāj un papildina savas zināšanas par to, kā kurš augs aprūpējams.

Atsevišķas nodaļas veltītas sakņu dārzam, daiļdārzam, augļu dārzam, kā arī telpaugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!