"Mums ir pavisam parasts dārziņš," kautrīgi bilst Katrīna Kāsika no Keilas mazpilsētas Igaunijā. Apmeklētājiem gan tā nešķiet, jo mazā zemes pleķītī izdevies radīt telpiski interesantus risinājumus, izvietot lielu augu bagātību, turklāt atvēlēta vieta ēdamlietām.

Dārza plānojumu un apstādījumus veidojusi pati Katrīna, un viņas romantisko pieeju jūt ik uz soļa. Kopšanā, protams, piedalās arī ģimene, bet mājiniekiem lielākoties patīkot baudīt dārza burvīgo gaisotni un piedāvātās iespējas. Šādi dārzs izskatās pēdējos 15 gadus.

Ģimenē ir vairāki mazi bērni, un tas lielā mērā noteicis dārza plānojumu. Kā mierīgi sadzīvot, ja mazie vēlas spēlēt futbolu, nebaidoties, ka bumba iekļūs puķu dobē, vai šūpoties šūpolēs, bet lielie grib sauļoties? Jāsadala dārzs atsevišķās telpās! – nolēmusi Katrīna un ķērusies pie darba. Taisnstūrveida teritorijā zonas atdala lielāki un mazāki dekoratīvo augu un ogulāju dzīvžodziņi, kurus ierobežo apcērpot. Dzīv­žogi ir kā sienas, kas šķērso visu dārzu. No vienas zaļās istabas otrā var nokļūt, izejot caur šaurām arkām starp krūmiem, puķēm un kokiem.

Kad dārza kompozīcija pilnībā izveidota, vairs neesot tik svarīgi, kādas puķes stādīt. Katru gadu var variēt ar krāsu, iegādāties kaut ko jaunu. Tāds arī ir Katrīnas izvēles princips – ierauga gadatirgos vai audzētavās skaistu augu, nopērk un ved mājās. Tad staigā pa savām dārza istabām un domā, kur iestādīt.

Saimniece atzīst, ka ar esošo dārza plānojumu visi ģimenē ir apmierināti.

Centrā − baltais

Liela daļa atvēlēta parādes dārziņam, kura centrā ir balta lapenīte. Saimniece stāsta, ka tur bieži pasēžot gan viena, gan kopā ar viesiem. Vasaras drēgnajās dienās tur ir silti un aizvējš, siltajās dienās var atvērt durvis un būs jauka paēna. Lapenīte novietota uz paaugstinātiem pamatiem. Tādējādi namiņš kļūst par dārza dominanti, turklāt tik augstu virs zemes grīda labāk saglabājas. Parastu kāpnīšu vietā atkal romantiska ideja – lapenītē var nokļūt pa tiltiņu. Protams, visapkārt saimnieces mīļo puķu margrietiņu klājiens. Kontrastam – sarkanas dālijas. Baltā ir Katrīnas mīļākā krāsa. Tā dārzā priecē jau kopš paša pavasara, kad viss dārzs slīgst sniegpulkstenīšos.

Brīvdabas istaba

Kamēr Katrīna rosās dārzā, vīrs tik būvē, jo viņam patīk pašam kaut ko radīt un meistarot. Par vienu no veiksmīgākajiem risinājumiem Katrīna uzskata ļoti plašo nojumi, kas piebūvēta mājas lievenim. Polikarbonāta jumts rada patīkamu apgaismojumu, telpā labi jūtas arī augi. Nojume iekārtota kā dzīvojamā istaba, un siltajā gadalaikā visi vēlas uzturēties šajā mājas un dārza krustpunktā.

Koki ir vērtība

Abi saimnieki bijuši vienisprātis, ka saglabās lielos augļu kokus, pat iestādīs vēl kādu jaunu, taču to vainagus turēs ērti aizsniedzamā un apkopjamā augstumā. Koki tagad izskatās kā savdabīgs zaļš jumts. Vasarā ir gan paēna, gan aizvējš, turklāt tie dārzu vēl vairāk nodala atsevišķos laukumiņos. Vīrs koku galotnes apzāģējis, atstājot lēzenos sānu zarus. Šādos lietussargos ienākas daudz augļu, var ērti vākt ražu. Koki neveido dziļu ēnu, tāpēc pie kailajiem stumbriem var stādīt vīteņaugus, piemēram, mežvīteņus vai puķu pupas. Saldajiem ķiršiem vainagu veido, vācot ražu, – ik gadu stāvāko zaru galotnē nozāģē.

Dekoratīvi izlīkumotie zari ir lieliska vieta, kur iekarināt šūpoles un vingrošanas rīkus. Arī paši koki ir kā radīti kāpelēšanai.

Vieta radošai izpausmei

Ģimenē patlaban aug arī pavisam mazs bērniņš, kura kopšana prasa daudz laika un spēka, tāpēc Katrīna savu radošo enerģiju brīvajos brīžos iegulda dārza un mājas dizainā. Saimniecei patīk gan dekupāža, gan citi rokdarbi. Šīs gudrības viņa apgūst, pārlapojot grāmatas un žurnālus. Ja kāda ideja iedvesmo, Katrīna attiecīgo izziņas materiālu novieto sev labi pārredzamā vietā gluži kā mūziķis nošu partitūru. Patlaban viņa nodomājusi apgūt mozaīkas veidošanu. Apaļas flīzītes ar košiem rakstiem dārzā izskatīsies lieliski – to dēļ ir vērts papūlēties.

Puķēm goda vieta

Vienu no dārza istabām Katrīna atvēlējusi puķēm. Tajā izvietota saimnieces grezno dāliju kolekcija. Mauriņa vidū izveidota liela puķu dobe, kuras kompozīciju var mainīt ik gadu.

Dārzā darba daudz, atzīst Katrīna. – Patlaban it kā ir pamiers. Visvairāk darāmā ir rudenī, kad jānovāc visi puķu laksti, jānorok dāliju gumi, jāieziemo salīgie augi. Daudz laika prasa lapu grābšana. Bet par tām maza bēda, jo visas organiskās vielas der kompostam.

Sava telpa katram

Dārza daļa, ko ieskauj augsts cirptu ligustru dzīv­žogs, izveidota kā paaugstināta terase. Tur var netraucēti atpūsties, dzert kafiju vai sauļoties un vērot, kā savā telpā rotaļājas bērni. Turklāt mazajiem šķiet, ka viņus neviens neredz.

Bērniem atvēlētajā platībā ir kokos iekarinātas atrakcijas un gluds mauriņš, kur dzenāt bumbu vai draiskoties. Rotaļām netraucē pāris augļu kociņu ar rūpīgi koptām apdobēm. Visapkārt – cirpts dzīvžodziņš.

Pašu ogas gardākas

Vecāki vēlējušies, lai bērni varētu mieloties ar pašu dārzā audzētām ogām un augļiem. No tiem arī gatavo krājumus ziemai, ģimenē iecienījuši dažādas sulas.

Katrīna iesaka audzēt zelta jāņogas, kam ir gardas ogas. Pavasarī krūmus rotā gari zeltainu ziedu ķekari, rudenī – sarkanas lapas. Ogas var ēst, tiklīdz tās kļuvušas tumšas, bet visgardākās ir pilnībā nogatavojušās zelta jāņogas melnā krāsā. Krūmus nevajag īpaši kopt, tie var augt brīvi, bet var arī apcirpt.

Vēl dārzā aug krūmmellenes, smiltsērkšķi, upenes un parastās jāņogas – tās tāpat gan ražai, gan dzīvžogam. Gar malām stādītas prīmulas, caur zemākajiem augiem spraucas lilijas un pa vidu ierūmējušās dažādas ziemcietes, tāpēc dzīvžodziņi ir atraktīvi un koši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!