Katru gadu dažādos Latvijas novados notiek konkursi par sakoptākajiem, daiļākajiem dārziem un lauku sētām, kuros var pietiekties ikviens entuziasts, kurš lepojas ar savu čaklo roku darbu. Šādi konkursi gan nenotiek katrā novadā, citviet tie tiek rīkoti ik pēc diviem vai četriem gadiem, ja pieteikumu nav pietiekami, taču painteresēties par to rīkošanu sava īpašuma apkaimē ir vērts, jo, kas zina, varbūt nākamgad tieši tavs dārziņš vai lauku sēta gozēsies ''Tavs Dārzs'' lasītāju acu priekšā.

Kā noris konkursi? Vispirms tiek izsludināta pieteikšanās visiem konkrētā novada iedzīvotājiem. Tad seko pieteikumu izvērtēšana un apsekošana. Katrā novadā konkursa nolikums var nedaudz atšķirties, bet lielākoties visur pēc tam tiek izsludināti vairāki sakoptākie īpašumi, skaistākie dārzi vai lauku sētas, kā nu katrs novads nolēmis godināt savus iedzīvotājus. Nereti katrs no tiem saņem balvu un konkrētu titulu, piemēram, par oriģinālāko puķudobi vai radošāko pieeju mājas nosaukuma izkārtnei.

Konkursā īpaši atlasīta žūrija, kurā parasti ir arī kāds ar dārzkopību saistīts profesionālis, piemēram, ainavu arhitekts, vērtē pieteiktos īpašumus pēc šādām kategorijām – kopskats un sētas plānojums, parādes ieeja, iebraucamais ceļš, zālājs, koki, krūmi un dekoratīvie stādījumi, tehnikas novietnes, automašīnu stāvvietas, atkritumu savākšanas organizēšana, atpūtas vietas, teritorijas bērnu atpūtai, karoga masts vai karoga turētājs, pastkastīte, kā arī mājas nosaukums un citi aspekti.

Foto: Publicitātes foto

Kā jau konkursos pienākas, pēc rezultātu paziņošanas seko apbalvošana. Lielākoties tiek rīkots speciāls pasākums par godu titula ieguvēju apbalvošanai, kur tad arī netrūkst vērtīgu naudas balvu, goda rakstu un pateicības vārdu par pilsētas un novada izdaiļošanu.

Ieskats šī gada vērtētajos īpašumos

Šogad ''Tavs Dārzs'' sniedza ieskatu 13 Latvijas novadu konkursu rezultātos. Kuldīgas, Jūrmalas, Limbažu, Baltinavas, Jēkabpils un citu novadu daiļdārzi nodoti arī lasītāju vērtējumam, lai iedvesmotos un ņemtu kādu labu piemēru.

Kā jau to var prognozēt, katra novada dārzā un lauku sētā var redzēt ko citādāku. Vienam izaudzēts varens augļu dārzs, otram galvenais akcents ir ziemciešu dobe, vēl kāds izceļas ar skujeņu oāzi. Tieši tāpēc, ka dārzi un īpašumi ir tik dažādi, ar interesi var lūkot tos un salīdzināt, kā nu kurā Latvijas novadā ierasts labiekārtot savu zemes pleķīti.

Foto: Publicitātes foto

Bez dārzu vērtēšanas vērts pievērst uzmanību arī pagalmu sakoptībai – kā katrs izbūvējis šķūnīti, cik dažādi katrs izveido māju nosaukumus un izkārtnes, kā taciņas pieved pie parādes durvīm un kādas dārza skulptūras tik latvieši neizveido!

Foto: Publicitātes foto

''Tavs Dārzs'', sākot no vasaras sākuma līdz pat rudenim, atrādīja konkursa rezultātus no dažādiem Latvijas novadiem, un nu tie visi apkopoti vienkopus, lai nesteidzīgi novērtētu ikkatru un smeltos iedvesmu sava dārza labiekārtošanā vai sētas sakopšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!