Foto: Shutterstock
Redzēt mango veikala augļu nodalījumā, nešķiet nekas neparasts, toties mūsu klimatisko apstākļu augļu dārzos mango koki nepavisam nav ierasts skats. Ja allaž esi prātojis, kā tad aug šie debešķīgi saldie augļi un kāds ir augļa tālais ceļš līdz veikalu plauktiem, pēc bilžu aplūkošanas, iespējams, novērtēsi katru iegādāto augli vēl vairāk.

Nav ilgi jāprāto, lai minētu mango izcelsmes vietu. Un kā izrādās, šī kauleņauga dzimtene ir Indija un tieši no šīs zemes auglis tālāk tikai aizgādāts uz Austrumāziju, Brazīliju, Meksiku un Austrumāfriku, kur vienmēr ir bijuši un joprojām ir tikpat piemēroti apstākļi augļu koku audzēšanai. Lai arī ir gana daudz vietas, kur aug mango, tieši Indija nodrošina ar gandrīz pusi no izaudzētā mango daudzuma pasaulē. Nu mango koki sastopami arī Ķīnā, Palestīnā, Āfrikā, Taizemē un citviet, kur netrūkst saules siltuma un tropiskā klimata.

Foto: Pixabay

Mango kokus var atpazīt pēc sekojošām pazīmēm – tie parasti ir visai augsti, sasniedzot līdz pat 40 metru atzīmi, arī zari veido visai kuplu vainagu, kuros izkārtojušās mūžzaļas lapas, raksta ''Gardening Know How''. Gluži vai neticami, kā augļu koks spēj noturēt tik smagos augļus, jo nereti viens mango sver pat kilogramu un vairāk, taču zari ir pietiekami biezi un stingri, spējot noturēt vienā pat vairākus augļus. Pateicoties smagumam, zari arī noliecas un augļus vieglāk novākt, ja vien koks nav 200-300 gadus sens, kuram vainags sliecas krietni augstāk, nekā cilvēks spēj aizsniegt.

Kas interesanti, mango ir vairāk nekā 1000 šķirnes, tāpēc tie ir tik dažādi ne vien pēc krāsas, bet arī smaržas un garšas. Lai arī mēs zinām tikai pašus augļus, vietās, kur aug mango koki, visai izplatīti ir izmantot arī auga lapas un ziedus dažādās floristikas kompozīcijās. Mango koka lapu jaunie dzinumi sākumā ir sarkani un tikai ar laiku lapas kļūst tumši zaļas. Līdzīgi ir ar pašu augli – pavisam neliels tas ir oranžs un tikai ar laiku iekrāsojas sārts un zaļš. Gatavs mango ir tad, kad no tā izdalās sveķiem līdzīgs šķidrums, tāpēc, ja veikalā mani šādu pazīmi, mango ir gana nogatavojies.

Siltajās zemēs, kur par saules siltumu sūdzēties nevar visu cauru gadu, var izdoties izaudzēt pašam savu augļu koku no apēstā mango kauliņa, taču, kā raksta ''Tropical Permaculture'', tas ir visai piņķerīgs process un liela loma ir apēstā mango šķirnei. Taču tā kā pie mums izaudzēt mango koku diez vai izdosies, atliek vien apbrīnot, kā tā dēvētie Dieva augļi aug citviet un izbaudīt to neatkārtojamo garšu.

Ja saldais auglis jau iegādāts, bet neesi atklājis veiksmīgāko pieeju tā sagriešanā, aizlienē šo padomu no ''Tasty''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!