Dobeles iedzīvotāji lepojas ne tikai ar titulu ''Saulainākā Latvijas pilsēta'', bet arī ar pavasarī ziedošo ceriņu dārzu, kam par godu katru pavasari, arī šajā nedēļas nogalē, pulcējas tūkstošiem apmeklētāju.

Dobeles asociācijai ar ziedošo ceriņu dārzu, kā izrādās ir diezgan sena vēsture. Jau 1957. gadā selekcionārs un dārzkopis Pēteris Upītis šeit sāka veidot selekcijas dārzu, kas mūsdienās tautā tiek dēvēts par Upīša dārzu, taču tā oficiālais nosaukums ir Latvijas Valsts Augļkopības institūta ceriņu dārzs. Pateicoties Upīša neatlaidībai un mīlestībai pret dabu, radās Latvijās lielākais un skaistākais ceriņu kolekcijas dārzs, kurā vienkopus atrodas nu jau 200 ceriņu dažādības.

Ar katru gadu ceriņu dārzs kļūst arvien krāšņāks, un arī šogad tas papildināts ar 78 jaunām ceriņu sugām un šķirnēm, no kurām 35 Latvijā publiskajā kolekcijās būs apskatāmas pirmo reizi. Pētera Upīša muzeja direktore Inese Šinta portālu ''Māja&Dārzs'' informē, ka nupat iestādītās ceriņu dažādības vēl nebūs apskatāmas tik pilnīgā ziedēšanā, taču ar pāris ziediem apmeklētāji noteikti tiks palutināti.

Interesanti, ka četru hektāru platībā ierīkotais ceriņu stādījums Dobelē ir kolekcijām plašākais ne tikai Latvijā, bet viens no daudzveidīgākajiem visā pasaulē, tāpēc to lūkot dodas ne viens vien ārzemju viesis. Pašu acīm izbaudīt šo dabas krāšņumu vērts doties ne tikai ceriņu, bet arī turpat blakus esošā Pētera Upīša piemiņas muzeja un ābeļu dārza dēļ, kur vēl varēs izbaudīt skaistos ābeļziedus. Ja nepaspēj izbaudīt ceriņu ziedēšanu šajā nedēļas nogalē, tad zini, ka tie turpinās priecēt vēl vismaz divas nedēļas. 

Dobeles ceriņu svētkos varēs iegādāties arī ceriņu stādus podiņos, lai cienītāji varētu tos izaudzēt arī savā dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!