Šobrīd dabā nav skaistākas krāsas par rapšu dzelteno, kas rada elpu aizraujošas ainavas teju vai katrā ceļmalā. Šķiet ar šo spilgto dzeltenumu nevar konkurēt neviens pavasara augs, un arī nevajag, lai mēs vēl vairāk novērtētu šo saules pielieto laiku dabā.

Latvijā visai bieži sastopamais rapsis ir viengadīgs kāpostu jeb krustziežu dzimtas lakstaugs, kura dzimtai pieder arī tādi augi kā kāposti, redīsi, rutki un pat dažādas nezāles, par ko gan neliecina rapšu vizuālās pazīmes. Izrādās rapsis radies jau senajā Indijā pārtikas vajadzībām, taču šobrīd tas jau kļuvis par vienu no visplašāk audzētajiem augiem pārtikas eļļas iegūšanai un biodegvielas ieguvei. Rapsis ierindojies otrajā vietā starp visiem augu eļļas ieguves veidiem, turklāt Eiropā rapšu eļļa tiek audzēta visplašāk. Rapsis ir viens no retajiem augiem, kam pieejamas gan vasaras, gan ziemas formas.

Rapšu ziedēšanas laikā ne viens vien ir vilināts iekāpt šajā dzeltenumā un iemūžināt to fotogrāfijās, taču jāņem vērā, ka rapši smērē drēbes un var atstāt traipus, tāpēc vislabāk izvairīties no apģērba saskarsmes ar dzeltenajiem ziediem. Ja drēbes tomēr sasmērētas, pēc iespējas ātrāk izmazgā tās ar kādu speciālo traipu tīrītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!