Foto: Publicitātes foto
Pašu dārzā sakņu un augļu raža jau novākta un lielākā daļa, iespējams, jau notiesāta, bet lielajos uzņēmumos joprojām ir darbu pilnas rokas un ar ražas novākšanu nekas nav beidzies. Tā kā valsts svētkos viens no tradicionālajiem ēdieniem ir štovēti kāposti, tad lūkojamies, kā kāpostus audzē vienā no Latvijas lielākajiem dārzeņu audzēšanas uzņēmumiem ''Dimdiņi''.

Nav noslēpums, ka ''Dimdiņi'' lielākoties visiem asociējas tieši ar kāpostiem, un tieši šajā nozarē ģimenes uzņēmums specializējas jau kopš 1992. gada. Ilgā gadu pieredze uzņēmumam ļāvusi izzināt piemērotākās un izcilākās kāpostu šķirnes, kuras tad arī garantē kvalitāti no sēkliņas līdz gataviem pārstrādes produktiem.

Ar kāpostgalviņām jāapietas kā ar jēlām olām, tās nedrīkst mest, jo tad kāposti ātri bojāsies.

Kopumā ''Dimdiņu'' dārzeņu un graudaugu zemes audzēšanas platības sasniedz 450 hektārus, taču tieši iecienītajiem galviņkāpostiem atvēlēti 130 hektāri, kas ir visai iespaidīgs skaitlis. Vēl iespaidīgāks ir iesēto sēkliņu skaits - portālam Tavsdarzs.lv uzņēmuma ''Dimdiņi'' valdes locekle Sintija Audziša stāsta, ka ik gadu tiek iesēti pieci miljoni sēkliņu, kas nodrošina 10 miljonu kilogramu kāpostu ražu. Starp citu, ''Dimdiņi'' ir vienīgais Latvijas uzņēmums, kas sācis audzēt arī lapu kāpostu jeb kale, kas ir ļoti pieprasīts produkts veselīga dzīvesveida piekritējiem.

Agro šķirņu kāposti tiek ievākti jūnija beigās, kas paredzēti svaigajam tirgum, savukārt lielā ražas novākšana sākas no septembra, kad uzglabāšanai paredzētās šķirnes līdz salam ir jāsaliek noliktavās. Šajā laikā tiek novākts aptuveni 1500 tonnu kāpostu dienā, turklāt tas notiek visai raiti.

''Ražas novākšana ir ļoti darbietilpīgs process, kur vajadzīgs īpašs spēks un piepūle. Griešanas komanda mums ir patiešām spēcīga, jo visas kāpostgalviņas tiek nogrieztas ar rokām un saliektas stirpiņās. Tālāk nākamā cilvēku komanda padod tās no rokām rokās uz traktora piekabi, kur tās tiek ieliktas uzglabāšanai paredzētos konteineros. Ar kāpostgalviņām jāapietas kā ar jēlām olām, tās nedrīkst mest, jo tad kāposti ātri bojāsies,'' stāsta Sintija. Tālāk konteineri tiek novietoti speciāli aprīkotās noliktavās, kur, uzturot 0o C temperatūru, kāposti tiek uzglabāti līdz jaunai ražai. Kad iegūta bagātīga raža, tā tiek nodota prasmīgajai ražošanas komandai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!