Foto: Publictātes foto

Krizantēmas ir oktobra karalienes, jo kamēr visapkārt dabā ir pelēcīgās un brūnās krāsas, tās ar savu košumu atdzīvina ikvienu telpu, dārzus un pat kapu kopiņas. Bagātīgi ziedošās krizantēmas arī šogad saziedējušas stādaudzētavā ''Kliģeni'', Cēsīs, kur zem stiklotām mājām kopumā mīt vairāk nekā 10 tūkstoši podiņu ar krāšņajiem augiem.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" pastāstīja zemnieku saimniecības "Kliģeni" siltumnīcas vadītāja Inese Raubiško-Reķe, šogad siltumnīcās vairāk ir sarkano un balto krāsu krizantēmas, kas ir par godu Latvijas simtgadei, kurai visi ļoti gatavojas. "Šogad topā ir krizantēmas dzeltenā krāsā, bet iecienītas ir arī sarkanas vai baltas, kuras pērk pat pa trīs podiņiem, lai tās izveidotu karoga krāsās," atklāj siltumnīcas vadītāja.

Krizantēmu gubas nav tikai baltā, sarkanā vai dzeltenā krāsā, bet tās ir arī citās, piemēram, krēmkrāsā un violetas. Tāpat atšķiroties arī to šķirnes, izmēri, ziedu formas un pat lapas.

Foto: Publicitātes foto

"Galvenais – tās laistīt," tā par krizantēmu kopšanu saka Raubiško-Reķe. Kā jau citus augus, tā arī krizantēmas "Tavs Dārzs" iesaka nelaistīt tā, lai tās pludotu. Labāk, lai augsne ir mitra, nevis slapja.

Izvēloties krizantēmu podiņu, jāņem vērā ne tikai tas, lai augs būtu veselīgs, piemēram, zaļām un spīdīgām lapām, bet arī pumpuru daudzumam, jo, ja vairāk būs neatvērušos pumpuru, jo ilgāk tā priecēs ar savu krāšņo ziedēšanu. Viņa arī atgādina, ka siltās telpās augs straujāk izplauks, bet telpās, kur ir vēsāks gaiss – auga ziedēšanas periods tiks paildzināts. "Iekštelpās krizantēmām nav nekāda vaina," iedrošina siltumnīcas vadītāja. Viņa pēc savas pieredzes zina stāstīt, ka, piemēram, krizantēma siltās telpās var nozdzīvot vismaz mēnesi. Vairāk vien tad, ja tai ir labvēlīgi augšanas apstākļi. Tiesa, viss atkarīgs no tā, kādā stadijā augs ir iegādāts – pilnībā izplaucis, daļēji vai arī tāds, kurš ir tikai pumpuros, kā arī to, kur tas novietots – vēsākās telpās, kur augs jutīsies labāk, vai arī omulīgā un siltā istabā, kur tā ziedēšanas ilgums būs mazāks.

Kā iesaka siltumnīcu vadītāja, vislabāk iegādāties tādu krizantēmu, kas ir izplaukusi vidējā stadijā, proti, daži pumpuri jau ir atplaukuši, bet citi vēl tikai drīzumā vērsies vaļā. "Ja dāvina kādam vai arī pērk kapu kopiņām, tad, protams, izvēle ir par labu izplaukušām krizantēmām podiņos," tā novērojusi ZS "Kliģeni" pārstāve.

Tā kā krizantēmas ir iecienīts rudens augs ne tikai mājokļos, bet arī kapos, "Tavs Dārzs" skaidro, vai kapos krizantēmas nepieciešams atstāt podiņos – vai tomēr pārstādīt augsnē. Siltumnīcas vadītāja iesaka augus izņemt ārā no podiņiem un pārstādīt, jo, pirmkārt, podiņos esošie augi var apgāzties, bet, otrkārt, tie nevar saņemt pietiekamu mitrumu, jo podiņa augsnē nonāks tikai lietus minimums. Ja tos iestādīs zemē, tad augam būs nodrošināts viss tam nepieciešamais.

Taujāta par krizantēmu pārziemināšanu, jo tomēr podu krizantēmas teorētiski nav daudzgadīgi augi, "Kliģeni" pārstāve rosina tos glabāt vēsākās vietās, piemēram, pagrabā vai arī siltumnīcā. "Pārziemināt var, bet viss ir atkarīgs no paša," atzīst zemnieku saimniecības pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!