Kad sulīgie ananasi nonāk uz mūsu galda jau nomizoti un gabaliņos sagriezti, diezin vai domājam par to, kādu ceļu eksotiskais auglis mērojis pie mums un kā tas galu galā audzis, tāpēc šoreiz iepazīstināsim ar to, kā dabā var sastapt augošos ananasus.

Kaut gan mēs ananasu uztveram kā vienu lielu augli, patiesībā ananass ir augļkopa, kas veidojas, saaugot kopā daudziem mazākiem augļiem, kuri katrs attīstījušies no atsevišķa zieda, portālam TavsDārzs.lv atklāja tropu un subtropu augu eksperte Inese Gudrupa.

Iespējams, kāds atsakās no ananasa tieši ķēpīgās mizošanas un griešanas dēļ, taču, uzzinot ilgo augļa veidošanās periodu, darbiņš šķitīs kā cieņas izrādīšana. Izrādās, eksotiskais auglis gatavojas piecus līdz deviņus mēnešus.

Aplūkojot bildes ar ananasu plantācijām, ne vienam vien varētu mainīties priekšstats par ananasiem. Starp spurainām lapām, teju neizejamiem lapu biezokņiem, veidojas augļi, kas rosina pārdomas par to, kā gan notiek augļu ražas novākšana. To vislabāk var doties vērot Brazīlijas tropos.

Ananasa izcelsmes vieta ir Brazīlija, tāpēc dabā augs sastopams visai tropiskos un siltos apstākļos, tomēr radīti arī telpaugi, kas piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem, lai nelielu eksotikas devu varētu baudīt arī šejienieši. Vairāk informāciju par to, kā mājās var izaudzēt ananasa augu, uzzini šeit.

Ja esi iekārojis steigt iepirkt ananāsu, tad noderīgus knifus, kā atrast gatavāko augli, uzzināsi šeit, savukārt vērtīgus ieteikumus, kur likt pāripalikumus pēc tā griešanas – šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!