Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Violetiem un maziem ziediņiem noklāti lauki – šāds skats paveras Grieķijas laukos, kur sākotnēji var šķist, ka kāds audzē lērumu krokusu, bet patiesībā tur tiek audzēti safrāna krokusi (Crocus sativus), no kuriem iegūst zelta vērto safrānu.

Grieķijas pilsētā Krokosā pašlaik Patsiouru ģimene sākusi aktīvu darbu uz sava safrāna krokusu lauka, vēsta "Reuters". Lai gan 34 gadus Zisis Kjrou ikdienā savā birojā strādā par inženieri, viņš ir vairāk sastopams uz lauka, kur palīdz pārējai ģimenei plūkt violetos ziediņus.

Kā atgādina medijs, grieķi Krokosā safrānu audzē jau vairākus gadsimtus, un arī šai pilsētai dots vārds tieši par godu safrāna krokusiem. Tos arī izmantojis diženais Aleksandrs Lielais, kurš ziediņus pielietojis, lai dziedinātu kaujās gūtās brūces.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Safrāna krokusiem pašas pirmās izdīgst aptuveni 10 garas, slaidas formas lapas, bet skaistie un violetie ziedi uzplaukst septembrī un oktobrī. Katra auga drīksnu ir jāplūc ar rokām - ne velti arī garšviela ir tik dārga. Šajā rakstā vari izlasīt plašāk par safrāna krokusa augšanu. Kā noskaidrojis medijs, Lai iegūtu vienu kilogramu safrāna, nepieciešams novākt aptuveni 150,000 ziedu.

Tāpat valda arī visai strikti noteikumi pie ziediņu iepakošanas, jo tām ir aizliegts klāt meikapu un lietot smaržas, lai tikai aizsargātu auga īpašo smaržu, vēsta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!