Kā ik gadu, arī šovasar Latviju pārņēmis sakoptāko īpašumu un teritoriju vilnis. Kurzemes vēsturiskajā pērlē – Kuldīgā – šajā vasarā īpašumu saimnieki cītīgi pielikuši savu roku, lai piemājas teritorijas, dārzi, sētas un gaisa dārzi būtu krāšņi un sakopti. Viņi atzīst, ka viss galvenokārt tiek darīts pašu priekam.

Kuldīgas novada pašvaldības ik gadu rīko konkursus: "Skaistākais Kuldīgas dārzs un sakoptākā teritorija" un "Sakoptākā Kuldīgas novada lauku sēta", lai ieinteresētu un iesaistītu novada iedzīvotājus sava īpašuma labiekārtošanā, sakopšanā, pilnveidošanā, tā veicinot novada attīstību un sakoptību, informē Kuldīgas novada pašvaldība.

Pilsētas teritoriju konkursam pieteikts 21 pretendents. Tos žūrija vērtēja šādās nominācijās: "Skaistākais Kuldīgas dārzs", "Sakoptākais daudzdzīvokļu māju pagalms" un "Sakoptākais uzņēmums Kuldīgas pilsētā". Savukārt lauku teritorijā – 11 īpašumi, kas tika vērtēti trīs grupās: piemājas saimniecības, zemnieku saimniecības un daudzdzīvokļu māju teritorijas.

Žūrijas komisija viesojās katrā no pretendentu teritorijām vai sētām, uzsvaru vērtēšanā liekot uz izveidotāja izdomu, nevis finansiālo ieguldījumu dārzu veidošanā, teritoriju kopšanā un uzturēšanā. Tiek vērtēta arī tīrība, kārtība īpašumā un tam pieguļošajā teritorijā, apzaļumošana, teritorijas zonējums un telpiskais plānojums. Tāpat uzmanība tiek pievērsta augu stādījumiem, to kompozīcijām, sakoptībai, žogu izskatam un citiem elementiem.

Kā vēsta Kuldīgas novada pašvaldība, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Agnese Buka pauda prieku par tik skaistiem īpašumiem un apbrīnoja ļaužu entuziasmu darboties. Savukārt īpašumu saimnieki jutās lepni par dzirdēto atzinību, sakot, ka tas motivē turpināt un censties vēl vairāk. "Ļaudis prot rast harmoniju savā teritorijā pat bez speciālas dārznieka izglītības. Tās ir iekšējās sajūtas, kas rada skaistus dārzus un sakoptas teritorijas, ar kuriem priecēt citus," sacīja Buka.

Dalībnieku apbalvošana notiks 6. oktobrī Hercoga Jēkaba tirgus laikā, kur pirmo vietu ieguvēji saņems naudas balvu. Savukārt galerijā vari apskatīt un rast iedvesmu no ziedošo Kuldīgas novada pilsētas teritorijām un lauku sētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!