Foto: Privātais arhīvs
Koku lapas vēl tikai mostas un tūliņ daba iekrāsosies zaļās krāsās, taču citviet pateicīgos apstākļos jau krietni agrāk nekā ierasts briest zemeņu stādi. Kā notiek zemeņu audzēšana lielās saimniecībās, kas tiek darīts, lai iegūtu ražu pēc iespējas agrāk, taujājām ''Migl Dārzi'' saimniekam Ilmāram Gulbim.

Zemeņu audzētājs stāsta, ka šogad siltumnīcā iestādīti ap 8000 pašu audzēto frigo stādu, bet uz lauka dienasgaismu ieraudzīs vēl ap 100 000 stādu. Saimniecībā aug 34 šķirnes, kas katru gadu tiek papildinātas.

Saimnieks atzīst, ka pirmās sārtās ogas apkurināmajās siltumnīcās varētu nogatavoties jau aprīļa beigās. Vaicāts, kas ir sarežģītākais šāda apjoma saimniecības uzturēšanā, Ilmārs atzīst, ka visas zināšanas ir jāiegūst pašiem – eksperimentējot. ''Eksperimentējam katru gadu šķirnes, augsnes, mēslošanu utt. Tas prasa lielu naudu un pacietību. Zemeņu raža ir svārstīga. Viss atkarīgs no rudens, kad veidojas nākamā gada raža. Tālāk turpinās ziema, kas ir pats stresainākais laiks. Ziemās pats bīstamākais ir kailsals un pēdējos trīs gadus esam ar to saskārušies. Pavasari arī ir ļoti bīstami ar salnām, kas pēdējos gadus ir bijušas ļoti postošas. Protams, nesēžam rokas klēpī salikuši, esam iemācījušies kailsala risku samazināt līdz minimumam,'' atklāj zemeņu audzētājs.

Lielā pieredze un eksperimentēšana darījusi savu, jo ''Migl Dārzi'' ir Latvijā lielākā zemeņu stādu audzētava, un šogad stādaudzētavas platība sasniegs četrus hektārus. Audzēšanas paņēmieni ir dažādi – katru gadu saimnieki atklāj un izmēģina ko jaunu. Ilmārs atzīst, ka zemeņu audzēšanā nodarbinātība ir visu gadu, un ir jābūt plānam B jebkurā situācijā.

Par eksperimentiem runājot, Ilmārs ''Tavs Dārzs'' lasītājiem atklāj, ka pagājušajā gadā sakrustotas vairākas šķirnes ar ziedputekšniem un saimnieki mēģinās radīt savu šķirni. Vai tas ir izdevies, to redzēs tikai pēc 2-3 gadiem. Bet līdz tam jālolo stādi un jāgaida pirmā ogu raža, kas teju jau būs klāt.

Foto no saimniecības:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!