Foto: Publicitātes attēli

Kad visapkārt daba ietinusies pelēcīgos toņos, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza subtroptopu siltumnīcās koši uzplaukušas strelīcijas, kas sava izskata dēļ tautā nereti tiek sauktas par paradīzes putniem.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe, subtropu siltumnīcā ziedus vērusi karaliskā strelīcija Strelitzia reginae. Karaliskās strelīcijas mēdz dēvēt par paradīzes putniem, un, pavērojot auga ziedus, kļūst pilnīgi skaidrs, kā apzīmējums radies – strelīciju ziedi patiešām atgādina krāšņus un eksotiskus putnus, norāda Reķe.

Viņa atklāj, ka neparastās formas ziedi nav vienīgais, kas strelīcijas saista ar putniem – savvaļā putni ir atbildīgi arī par strelīciju apputeksnēšanu. Lai gan strelīciju dzimtene ir Dienvidāfrika, mūsdienās tās tiek audzētas visā pasaulē. Kā norāda LU Botāniskā dārza pārstāve, strelīcijas iespējams audzēt arī mājās. Tādā gadījumā gan jāpatur prātā, ka augiem vasarā nepieciešams miera periods – tajā laikā jāsamazina laistīšanas daudzums un jāpātrauc mēslošana. Miera periods strelīcijām nepieciešams, lai attīstītu ziedus nākamajai ziedēšanas reizei, skaidro speciāliste.

LU Botāniskā dārza kolekcijā ir ne tikai karaliskās strelīcijas, bet tajā ir sastopama arī ar baltiem ziediem ziedošā Nikola strelīcija Strelitzia nicolai. Nikola sterlīcija sava iespaidīgā izmēra un lapu dēļ ir viegli sajaucama ar banānu, taču Nikola strelīcijas, atšķirībā no karaliskajām strelīcijām, zied pavasara mēnešos – līdz to ziedēšanai augu mīļotājiem vēl jāpaciešas, mudina Reķe.

LU Botāniskā dārza izstādes apmeklēšanai jāiegādājas ieejas biļete. Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par biļešu cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!