Foto: SWNS/Scanpix/LETA
Katra lauku sēta rudenī nav iedomājama ne tikai bez kartupeļiem, bet arī brangiem ķirbjiem, kuru svars var sasniegt pat vairākus desmitus kilogramu. Kamēr dažviet ķirbjus pieticīgi audzē komposta kaudzēs, citviet tie tiek audzēti iespaidīgos laukos.

Lai gan šķiet, ka ķirbju šķirņu klāsts aprobežojas tikai ar oranžīgo krāsu, tā nebūt nav. Ķirbju šķirnes mēdz būt dažādas, piemēram, var izaudzēt ne tikai klasiskus oranžos ķirbjus, bet arī baltus, zaļus, kā arī citās krāsās. Tāpat dārzā var iestādīt dekoratīvos ķirbjus, muskatķirbjus, riekstu, sviesta ķirbi, lielaugu ķirbjus, klasisko parasto ķirbji un citus. Izvēle ir plaša, tāpēc atliek vien izvēlēties sev tīkamāko!

  • Kādas ir piemērotākās ķirbju šķirnes audzēšanai Latvijā, lasi šeit.

Rudens ir īstais laiks, kad var dižoties ar izaudzētajiem ķirbjiem. Ne velti Latvijā un citviet pasaulē tiek rīkoti ķirbju konkursi, kur tiek noteikts smagākais ķirbis. Piemēram, aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas Nacionālajā botāniskajā dārzā tika noteikts smagākais ķirbis, kas ir tuvu simts kilogramiem, bet jau oktobra beigās Rīgas zooloģiskajā dārzā notiks vēl viens Latvijā smagākā ķirbja konkurss.

Rudens periodā ķirbji ir pieprasīti daudzviet pasaulē, jo īpaši tur, kur oktobra beigās tiek svinēta Visu svēto nakts jeb Helovīns, kad ķirbji tiek grebti, veidojot dažādas ērmīgas figūras, tajos tiek liktas svecītes un ar tiem rotātas mājas. Piemēram, Apvienotajā Karalistē, kā vēsta "South West News Service", katru gadu tiek izaudzēti vairāk nekā 10 miljoni ķirbju, kuri lielākoties ir paredzēti Helovīna godināšanai, nevis apēšanai.

  • Šajā rakstā vari smelties idejas mājas dekorēšanai ar ķirbjiem. Savukārt "Tasty" recepšu krājumos vari iedvesmoties dažādu kārumu pagatavošanai no lielajām un oranžajām ogām.

Lūk, ieskats dažādās saimniecībās Apvienotajā Karalistē, kur ķirbji tiek audzēti milzīgos laukos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!