Foto: Publicitātes attēli

Ceriņi zied un ar savu smaržu apreibina ikvienu, kurš, pastaigājoties pa parku, nogājis skaistajiem košumkrūmiem garām vai ienesis tos istabā, lai telpu piepildītu ar ziedu aromātu. Šogad, kā jau katru gadu, var doties uz Dobeles ceriņu dārzu, lai baudītu mieru un skaisto ceriņu ainavu.

Dārzkopības institūta Ceriņu dārza kolekcijas pamatlicējs ir ievērojamais dārznieks un selekcionārs Pēteris Upītis (1896 – 1976), kas sirdī bija mākslinieks, interesējās par fotografēšanu, dzeju un mūziku. Institūta Ceriņu dārza kolekcija ir izveidota uz Pētera Upīša selekcionēto ceriņu šķirņu un hibrīdu bāzes, to papildot ar citās valstīs izveidotām šķirnēm. Kolekcijas mērķis ir saglabāt un uzturēt Pētera Upīša darba augļus, iepazīstināt apmeklētājus ar ceriņu daudzveidību un selekcionāru veikumu, vēstī Dārzkopības institūts.

Kopš izveidošanas ceriņu stādījums kļuvis par iecienītu apskates objektu Dobelē, kas piesaista plašu apmeklētāju loku. Ceriņu dārza kopējā platība ir 4,5 hektāri, kuros aplūkojama lielākā ceriņu kolekcija Baltijā – ap 240 dažādu ceriņu šķirņu un hibrīdu. Lielāko kolekcijas daļu veido Pētera Upīša veikums, ko papildina Laimoņa Kārkliņa un ārzemju selekcionāru šķirnes. Vairāk par dažādām ceriņu šķirnēm lasi šeit.

Ik gadu Ceriņu ziedēšanas laikā institūts piedāvā plašu kultūras programmu. Šogad svētki sākas jau šajā nedēļas nogalē, 19. maijā, un turpinās līdz pat nākamās nedēļas svētdienai. Lielākā svētku kulminācija gaidāma 26. maijā pulksten 18, kad jau 17. reizi klausītājus pulcēs klasiskās mūzikas koncerts, kam šoreiz dots īpašs nosaukums – "Skan Latvija ceriņos". Koncerts būs veltījums Latvijas simtgadei, kurā izskanēs tikai latviešu komponistu darbi. Sīkāk par pasākumu lasi šeit. Savukārt jūlija sākumā institūta ķiršu dārzs gaida saldo un skābo ķiršu mīļotājus – dārzā ķiršus iespējams gan degustēt, gan lasīt un iegādāties.

Skaties, kā ceriņu krūmi zied Dobelē. Foto: Anrijs Požarskis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!