Foto: Publicitātes foto

Šī ir neparasta vasara, kad viss zied krietni agrāk. Negaidīti agri pilnzieds sasniedzis arī Rundāles pils rožu dārzu, kura burvību vislabāk izbaudīt būs šajās brīvdienās, vēsta Rundāles pils muzeja pārstāve Ruta Bemberga.

Rožu dārzs ir īpašs ar vēsturisko rožu kolekciju. Tās jāsteidz iepazīt tagad, jo ziedēšana notiek tikai vienu reizi sezonā. Modernās rozes savu ziedēšanu turpinās arī otro un, iespējams, trešo reizi līdz vēlam rudenim.

Rundāles pils rožu dārzs izveidots ornamentālā partera abās pusēs viena hektāra platībā. Sākotnēji tas iecerēts kā vēsturisko rožu dārzs, bet realizācijas gaitā izveidojies par rožu muzeju, kur skatāms arī mūsdienu rožu selekcionāru sasniegumus.

Dārza austrumu un rietumu puses tālākos laukumos apskatāmas vēsturiskās rozes, kuras bija pazīstamas Kurzemes hercogistes pastāvēšanas un to nākamo pils īpašnieku grāfu Zubovu un Šuvalovu valdīšanas laikā līdz 1914. gadam.

Rožu dārzs iepazīstina ar sugām, kuras visbiežāk izmantotas rožu selekcijā, angļu rozēm un dažādu krāsu rožu laukumiem. Pēc leģendas Rundāles dārznieks izaudzējis Zilo rozi, tāpēc pie dārznieka mājas izveidots Zilās rozes laukums, kas demonstrē zilo rožu kolekciju.

Lai uzskatāmi parādītu dažādu valstu selekcionāru darbus, izveidoti t.s. valstu apļi, kur uzskatāmi redzami 17 valstu labākie 72 selekcionāru veikumi.

Bet, ja šajā nedēļas nogalē nav plānots doties uz Zemgali, tad vērts apsvērt domu par Rundāles pils apmeklējumu 30. jūnijā, kad tur notiks ikgadējie Dārza svētki.

Šogad Dārza svētku tēma – 18. gadsimta izklaides. Svētkos varēs ne tikai apskatīt dārzu, parku un pili, bet arī uzzināt un apgūt ko jaunu – uzvedums uz lielās skatuves vēstīs par dažādu spēļu un laika kavēkļu vēsturi, dažas no iecienītajām nodarbēm būs iespējams izmēģināt pašiem. Apmeklētājus uz lielās skatuves priecēs Arvis Reiks, kā arī Markus Riva, svētku noslēgumā – grupas "Jumprava" koncerts.

Dārza centrā bērniem būs pieejams karuselis, vienā no parka bosketiem – radošās darbnīcas, bet Zaļajā teātrī bērni kopā ar vecākiem varēs vērot teatrālus uzvedumus ar cirka trikiem.

Visu dienu no pulksten 10 darbosies tirdziņš ar plašu preču klāstu. Būs iespējams iegādāties rožu vai citu dārzaugu stādus, vietējo amatnieku un mājražotāju izstrādājumus. Pasākumā piedalīsies arī kaimiņvalstu tirgotāji.

Ieejas biļetes Dārza svētkos pieaugušajiem 6 eiro; pensionāriem 3 eiro; skolēniem – viens eiro.

Plašāka programma un aktivitāšu izvietojums muzeja mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!