Foto: Publicitātes attēli
Latvija var lepoties ar cilvēkiem, kuri ir pielikuši lielas pūles un darbu, lai savu īpašumu padarītu par skaistāko un sakoptāko visā novadā, ja ne pat visā valstī. Preiļu novadā konkurss "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" norisinās jau septīto gadu, un arī šis gads nav izņēmums. Tajā godināti čaklākie īpašnieki, kuriem ir ne tikai skaisti sakopti īpašumi, bet arī krāšņākās puķu dobes.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Preiļu novada domes nekustamā īpašuma daļas vadītāja Vita Biezaite, konkursam šogad tika pieteikti 19 īpašumi.

No 31. jūlija līdz 3. augustam žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā apsekoja konkursam pieteiktos īpašumus, kā arī novērtēja tos pēc nolikumā noteiktajiem kritērijiem. Konkursā pieteiktie īpašumi tika vērtēti piecās kategorijās – sakoptākie īpašumi "Ģimenes mājas pilsētu un ciemu teritorijās", "Viensētas pagastu teritorijās", "Iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības", "Daudzdzīvokļu mājas" un "Valsts un pašvaldību iestādes".

Žūrijas komisiju vadīja Preiļu novada domes nekustamā īpašuma daļas vadītāja Vita Biezaite, komisijas darbā piedalījās SIA "Preiļu saimnieks" komunālās daļas vadītāja Zenta Igolniece, Preiļu pagasta ZS "Avotu Ozoli" līdzīpašniece, valsts un vietējā mēroga daiļdārzu konkursu uzvarētāja Anna Buka, daiļdārzniece Kristīne Stašulāne un konkursa "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" 2016. gada uzvarētāja Zigrīda Volonte.

"Šogad pieteiktos īpašumus izvērtēt bija grūti, jo visi bija ļoti sakopti, ziedoši, katrs ar savu "odziņu"," norāda žūrijas komisijas vadītāja. Viņa uzsver, ka konkursa mērķis nav sacensības organizēšana par skaistāko daiļdārzu, bet uzsvars tiek likts tieši uz sakoptību, kas kopumā rada lepnumu par savu novadu un dzīvesvietu.

Sakoptākie īpašumi grupā "Ģimenes mājas pilsētu un ciemu teritorijās"

Trešā vieta konkursā tika piešķirta īpašumam, kas atrodas Preiļos, Aglonas ielā. Tur saimnieko Ancānu ģimene. "Skaists, plašs īpašums, kura labiekārtošanā darbojas visa ģimene – arī pieaugušās meitas un znoti," īpašumu raksuro žūrijas komisijas vadītāja.

Godpilno otro vietu ieguvusi Vaivodu ģimene, kuras īpašumi atrodas Preiļos, Miera ielā. "Interesants īpašums, kurā ir apvienoti divi zemes gabali, rūpīgi kopts zālājs, saimnieka lepnums –paša ierīkots baseins, apsildāms ar saules kolektoru, puķu dobes un krāšņi ziedošas balkona puķes," tā par otrās vietas ieguvējiem teic Biezaite.

Savukārt pirmo vietu žūrijas komisija piešķīrusi Petrovu ģimenei, kuru īpašums ir Preiļos, Rēzeknes ielā. Kā stāsta Biezaite, Petrovu ģimenes dārzs ir veidots ģimenes priekam, darbos piedalās visa ģimene – paši saimnieki, meita, znots un arī mazbērni. "Tas ir ierīkots pēc dvēseles izjūtām, apbur ar vienkāršību, kārtību, košumu!" akcentē komisijas vadītāja "Godā celtas Latvijā paaudžu paaudzēs audzētās puķes – flokši, peonijas un rozes."

Sakoptākie īpašumi grupā "Viensētas pagastu teritorijās"

Šajā kategorijā trešo vietu ieguva īpašums "Linsētas", kas atrodas Pelēču pagastā. Tā īpašnieki ir Linkeviču ģimene. Žūrijas komisijas vadītāja īpašniekus raksturo kā ļoti draudzīgus un čaklus ļaudis. Viņa uzsver, ka plašajā senču īpašumā ir brīnišķīga ainava ar pakalniem, lieliem, koptiem dīķiem un priežu stādījumiem. Tāpat tajā ir akmens dārzs, saimnieces izlolotas un krāšņas puķu dobes.

Otrā vieta kategorijā tika piešķirta īpašumam "Saulītes" Saunas pagastā, kuras īpašniece ir Anita Ručevska. "Īpašums, kas attaisno savu nosaukumu, jo ir saules, smaržu un krāšņuma piesātināts," stāsta žūrijas komisijas vadītāja.

Šajā kategorijā triumfēja un pirmo vietu ieguva īpašums "Ainas", kas atrodas Aizkalnes pagastā. Sakoptā īpašuma īpašniece ir Lidija Jurkjāne. "Ļoti skaista, sakopta lauku sēta, kurā dzīvo un saimnieko vairākas paaudzes," atzīmē Biezaite. Uz lielo un plašo īpašumu ved ābeļu aleja. "Bezgala skaistas un ziedošas puķu dobes ar lielu puķu daudzveidību, skaisti vīteņaugu, koku, krūmu stādījumi, milzīgs saimnieces ieguldīts mīlestības pilns darbs, kas rada harmoniju un mieru," tā par uzvarētājiem teic komisijas vadītāja.

Sakoptākie īpašumi grupā "Iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības"

Šajā kategorijā komisija nav piešķīrusi trešo vietu.

Otro vietu šajā kategorijā ieguvusi keramikas darbnīca "Jašas podi", kas atrodas Aizkalnes pagastā. Tās īpašniece ir Kristīne Nicmane. "Braucot uz Raiņa muzeju Jasmuižā, pa ceļam iegriezieties ciemos pie Kristīnes viņas mālu darbnīcā, baudiet vidi un gaisotni!" mudina žūrijas komisijas vadītāja.

Savukārt pirmo vietu komisija šajā kategorijā piešīrusi Preiļu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu draudzes īpašumam, kas atrodas Preiļos, Tirgus laukumā 11.

Kā stāsta Biezaite, Preiļu skaistā, 1878. gadā uzceltā mūra baznīca, baznīcas dārzs un priekšpagalms ir ieguvuši otro elpu. "Tas ir īpašums, kas ļoti mainījies pēdējo gadu laikā, realizējot dažādus projektus, uzceltas ļoti interesantas un videi piemērotas saimniecības ēkas, nobruģēts celiņš ap baznīcu, atjaunotas centrālās kāpnes, ierīkotas ļoti greznas un krāšņas vasaras puķu dobes, rožu dobe, iekopts zālājs," norāda komisijas vadītāja. Viņa uzsver, ka draudzes locekļi īpašuma sakopšanā ir ieguldījuši daudz enerģijas, laika un milzīgu darbu.

Sakoptākie īpašumi grupā "Daudzdzīvokļu mājas"

Žūrijas komisijas vadītāja informē, ka šajā kategorijā nav piešķirtas godalgotās vietas, bet gan izteikta pateicība par piedalīšanos konkursā.

Pateicību ieguvusi daudzdzīvokļu dzīvojamās māja Saltupes ielā 2, Preiļos. "Renovēta, sakopta māja ar skaistām puķu dobēm. Mājā dzīvo tik labi ļaudis, ka pat pie šķūnīša pieslietais divritenis ir uzziedējis krāšņā ziedu rotā," sakopto īpašumu uzteic Biezaite.

Sakoptākie īpašumi grupā "Valsts un pašvaldību iestādes"

Arī šajā kategorijā žūrijas komisija nav piešķīrusi pirmās trīs vietas, bet tā vietā valsts un pašvaldību iestādēm ir izteikta pateicība par piedalīšanos.

Šādas pateicības saņēma Pelēču pamatskolas kolektīvs un Salas pamatskolas kolektīvs.

Zemāk vari aplūkot citus sakoptos īpašumus Preiļu novadā, kuri konkursā ieguva pateicību par piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!