Foto: Publicitātes foto
Ik gadu notiek Jēkabpils novada pagastu kopējās sakoptības izrādīšana, kurā tos vērtē daudzās nominācijās, uzteicot arī sakoptākos ciematus, skvērus, parkus, sabiedrisko organizāciju veikumu, tūrisma un vides objektus, uzņēmējdarbības labākos piemērus un iestāžu sakoptību, ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Jēkabpils novada lauku attīstības konsultante Ina Sēle.

''Skaistākās ciematu ēkas un lauku viensētas skatei ik gadu ar uzstājību un pamatā ar pierunāšanu nākas izvēlēties pagastu pārvaldniekiem, jo paši iedzīvotāji uz pieteikšanos nav naski. Vieni negrib, ka viņu īpašumā ierodas komisija un žurnālisti, jo visa skates gaita sīki tiek atspoguļota reģionālajā laikrakstā ''Brīvā Daugava'', bet šogad tapa arī sižets Vidusdaugavas televīzijā. Citi uzsver, ka viņiem sētā jau nekā tāda rādāma neesot. Tas ir saprotams. Ja cilvēks visu laiku pieradis sakopt un uzturēt skaistu savu apkārtni, viņam tas neliekas nekas īpašs, bet ikdiena,'' stāsta Sēle.

Šogad komisiju pārsteidza Dunavas pagasta jauniešu grupas izveidotā atpūtas vieta ''Dunavas spots'': gan ar sakopto teritoriju, gan objektiem, gan atraktīvajām norādes zīmēm. Vēl vienu sen pamestu teritoriju (padomju laika naftas bāzi) Vandānos līdz nepazīšanai ir sakopusi, košumkrūmos, ziedos un gleznās ietērpusi biedrība ''Cirkuži''.

Parasti komisijas locekļus kāds objekts vai iedzīvotāju paveiktais ārpus apstiprinātajām nominācijām tik ļoti sajūsmina, ka tiek piešķirtas arī speciālbalvas. Šogad īpaša pateicība tika izteikta Ž. Kirilovam par ieguldīto darbu Ābeļu pamatskolas sakopšanā un Rubenes pagasta daudzdzīvokļu mājas ''Saulgrieži'' iedzīvotājiem par ēkas apkārtnes sakoptību.

Īpaša balva tika pasniegta arī internetbalsojumā uzvarējušajai skates fotogrāfijai. Visu apmeklēto objektu foto izstāde gada garumā ceļo pa novada kultūras namiem un bibliotēkām, lai par novada skaistākajām vietām, sētām un iedzīvotāju paveikto uzzina arī citi. Tencinājumu un balvu pasniegšana notika Jēkabpils novada svētkos augusta nogalē.

Lūk, arī aprunātās un vēl citas šovasar novērtētās lauku sētas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!