Foto: Publicitātes foto
Biezā sniega sega aiz loga nepavisam nerosina domāt par to, ka varētu jau stādīt tomātus, taču Z/S "Kliģeni" saimnieki mēnesi agrāk, nekā citus gadus, jau aktīvi rosās ar pirmajiem tomātu stādiem siltumnīcā, lai pēc kāda laika varētu baudīt pirmos darba augļus.

Kā portālam TavsDārzs.lv atklāja saimniecības vadītājs Aleksandrs Raubiško, tad lēmums stādīt tomātus mēnesi agrāk, kā ierasts, saistīts ar produkta veiksmīgo realizāciju pagājušajā sezonā – interese no patērētājiem par vietējo tomātu ražu bija pietiekami augsta, tāpēc arī šogad plānots palielināt ražas apjomu.

Varētu šķist, ka bargais aukstums aiz loga ir traucēklis tomātu audzēšanai, taču saimnieks stāsta, ka, tā kā stādi tiek audzēti specializētā siltumnīcā, kas tiek kurināta visu gadu, arī vasarā, tomātiem ir visai labvēlīga vide augšanai.

Pateicīgajā klimatā 2016. gada sākumā iestādīti 4000 tomātu stādi, starp kuriem ir arī grūtāk audzējamas šķirnes, piemēram, dzeltenie plūmju tomāti un sarkanie lielaugļu tomāti, jo tieši šie augļi ir tie garšīgākie un atgādina bērnību, stāsta saimnieks. Kopumā šogad iestādīts pus hektārs, bet vēl 2,5 hektārus plānots stādīt, kā ierasts, arī februārī.

Vaicājot par darba augļiem - kad tos varētu sagaidīt, saimnieks atklāj, ka pirmā gatavā raža plānota marta beigās, taču to ietekmēs laika apstākļi, konkrētāk - saules daudzums, jo, kā zināms, augiem nepieciešama saules gaisma, kas veicina dabiskos procesus un augšanu. No šiem pirmajiem stādiem varētu sagaidīt aptuveni 3,5 tonnas lielaugļu tomātu un divas tonnas dzelteno plūmju tomātu ražu. Februārī darbs pie tomātu stādīšanas nebeigsies, tad saimniecībā turpinās stādīt pārējos lielaugļu tomātus, ķiršu tomātus un arī gurķus.

Foto no saimniecības:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!