Foto: Privātais arhīvs
Siltais vasaras iesākums darījis savu, un ne viens vien īrisu dārza saimnieks pārsteidzoši agri nu var lepoties ar savu ziedošo puķu dārzu. Selekcionārs Laimonis Zaķis portāla ''Tavs Dārzs'' lasītājiem atrāda savu skaisti ziedošo īrisu dārzu un stāsta par gaidāmajiem notikumiem, kas saistīti ar īrisiem.

Ierasts ziedam īrisus redzēt nedaudz vēlākā vasarā, taču, kā atklāj selekcionārs, visā Latvijā šogad tie pārsteidzoši agri sasnieguši ziedēšanas kulmināciju. Tas gan nozīmē arī to, ka dārza darbiem sezona ir vēl rosīgāka un jāsteidz padarīt viss, lai selekcionāri ziedu daili atrādītu plašākam interešu lokam.

Laimonis šajās dienās steidz aplūkot katru augu, lai saprastu, kas jau būs pietiekami izziedējis, kas savu parādes laiku jau nokavējis. Tie, kas jau bijuši uz īrisu izstādēm ar Laimoņa darba augļiem, daudz jauna uzzinās arī šoreiz, jo radītas jaunas šķirnes, kas pielāgotas tieši audzēšanai mūsu klimatiskajos apstākļos. Laimonis stāsta, ka tāds vienmēr bijis viņa mērķis un uzdevums, lai augi bez liekām raizēm labi iejustos mūsu zemītē un pārciestu salu, atkušņus, vēsākas un siltākas vasaras.

Laimonis aizraujas ne tikai ar īrisu selekcionēšanu, arī gladiolas ir sirdij tuvas dārza puķes. Par šo dārza augu selekcionēšanu un panākumiem lasi šeit, bet, ja meklē padomus pēc īrisu audzēšanas, šo un to noderīgu no Laimoņa padomiem vari lasīt šeit.

Selekcionāra īrisi izstādēs

Foto: Privātais arhīvs

Tā kā īrisi strauji saziedējuši, selekcionārs steidz paspēt visu, lai noorganizētu gaidītās izstādes.

Liepājnieki un pilsētas viesi visai varēs doties klātienē apskatīt īrisu daudzveidību, jo no 9. līdz 11. jūnijam Liepājas Latviešu biedrības namā notiks īrisu izstāde. Selekcionārs stāsta, ka kopumā izstādē varēs aplūkot aptuveni 100 īrisu šķirnes. Vairāk par šo izstādi uzzini šeit.

Šajos pašos datumos augsto īrisu izstāde būs apskatāma arī otrā Latvijas pusē – Valmierā, Valmieras muzejā. Vairāk par šo izstādi uzzini šeit.

Savukārt no 15. līdz 19. jūnijam Rīgā, Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma augsto bārdaino īrisu ziedu izstāde. Vairāk par šo izstādi uzzini šeit.

Foto: Privātais arhīvs

Visās izstādēs būs pieejamas selekcionāra veidotās īrisu šķirnes, kas pielāgotas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un ir viegli audzējamas pašu dārzos, tāpēc nebūs jāšaubās, ka kāds no iecienītajiem augiem būtu grūti audzējams pēc tam pašu dārzā.

Foto: Privātais arhīvs

Ja neizdodas nokļūt uz kādu no augstāk minētajām izstādēm, Laimonis aicina doties uz savu saimniecību "Intes" Kandavas pagastā, kur 17. un 18. jūnijā notiks Atvērto durvju dienas. Patiesībā šajā pasākumā varēs redzēt vairāk nekā jebkurā izstādē, jo pats selekcionārs izrādīs dārzu, šķirņu kolekciju, ieteiks izvēlēties to piemērotāko audzēšanai konkrētajā dārzā, turklāt piedāvās iemēģināt roku īrisu krustošanā. Grupām un individuālajiem apmeklētājiem, kuri vēlas ierasties ciemos pie selekcionāra citos datumos vai Atvērto durvju dienās kuplākā pulciņā, lūgums saskaņot savas vēlmes pa tel. 29286353. Vairāk informācija par Atvērto durvju dienām uzzini šeit.

Foto no Laimoņa dārza:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!