Foto: Privātais arhīvs

"Dārzs nav parādei, dārzs ir dzīvei" - tāda ir viena no galvenajām atziņām, kas rasta sarunā, kas norisinājās LU Botāniskajā dārzā. Tajā gaisā virmoja pārdomas par to, kāds ir dārzs mūsdienās, un ko tas dod mūslaiku cilvēkiem – darbu, atpūtu, iztiku? Ko dārzi dod pilsētām, mazpilsētām un tajos mītošajiem, un ko dārzs nozīmē lauku apvidos dzīvojošajiem? Kāpēc arī mūsdienās grib savu dārzu?

Parāde vai dzīvesveids?

Dārzi nozīmē puķes, augus, krūmus un kokus – kopjamus un lolojamus. Jābūt zināšanām un pieredzei un nereti – labiem draugiem, kas grib dalīties ar padomu, lai dārzs izdotos tāds, kādu to saimnieks iecerējis. Puķu draugu saiets, ko šogad 9. jūlijā uzņem Dobeles novads, jau kļuvis par tradīciju – krāšņais pasākums vienkopus pulcē tūkstošiem dārzkopju, saimnieku, interesentu un entuziastu, un katru gadu notiek savā Latvijas pilsētā, tā vairojot skaisto, cilvēku interesi par zaļāku dzīvesveidu un sniedzot neskaitāmas idejas dārzu iekopšanai un dzīves uzlabošanai. Dobelnieki un Zemgales dārzu īpašnieki labprāt dalās ar savu skatījumu, kā dārzus kopt un attīstīt, vienlaikus aicinot pie sevis un atverot savus dārzus apmeklētājiem.

Viena no skaistāko Zemgales dārzu īpašniecēm Līga Beņķe stāsta, ka pēdējā laikā viņas dārza viesus interesē tieši pilsētas dārza praktiskā daļa – tā, kur dārzeņi un citi saimniecībā ļoti praktiski pielietojami augi. "Izjūtu, kā jāiekārto dārzs, nevar iemācīt. Mūsu dārzā arhitekts zināmā mērā bija suns, kas skrienot savus ceļus, lika pārdomāt mums, kur un ko stādīt. Jāteic tā, visu skaisto, ko redzam un piedzīvojam, iedzīvinām puķu rakstos un skaistās dobēs. Savukārt pārdzīvojumi un smagums pazūd, ravējot un rušinot dārzu – zeme paņem smagumu."

Savukārt ainavu arhitekte Anita Neilande, komentējot dārzu nozīmi mūsdienās, stāsta savu skatījumu: "Puķu draugus nosacīti var dalīt divās daļās: tie, kas noalgo speciālistus un dārzniekus, un iekārto savu dārzu, un tie, kas visu dara savām rokām. Lai vai kā būtu, mūsdienās pārsteidzoši ir tas, ka dārziem joprojām ir svarīga loma mūsu dzīvēs, un tie tiek veidoti. Dārzus rada to saimnieki, un nav tik svarīgi, vai kāds tiem palīdz, vai nē – svarīgi ir tas, ka dārzi domāti cilvēku dzīvei. Tie ir svarīgi cilvēkiem." Neilande norāda arī uz to, ka dārzu atvērtība mūsdienās, salīdzinot ar gadu desmitiem ilgo pieredzi, ir mainījusies. Dārzus netaisa parādei, bet dzīvei. Tādēļ apbrīnojami ir tas, ka cilvēki dalās ar skaisto, dalās ar savu pieredzi un atver savus dārzus citu apskatei. Dārzu atvērtība ir sasniegusi jaunu līmeni – dārzu īpašnieki aicina pie sevis, pilsētas aicina pie sevis. Tas ir brīnišķīgi – šī spēja dalīties un ļaut citiem ieraudzīt savu darbu, iespaidos dalās ainavu arhitekte.

Dārzs ar entuziasmu

Vērienīgs ir Lazdiņu ģimenes dārzs, kas Zemgales līdzenumos aizņem ap 10 000 m2 un lepojas ar lilijām, magnolijām, augļu un ogu dārzu platībām. Mārtiņš Lazdiņš, dārza īpašnieks, stāsta: "Klajā laukā, kur pūš visi Zemgales vēji, sākām būvēt māju. Tad veidojām dārzu. Lepojamies ar savā dārzā īpaši veidotām dobju formām, atsevišķi nodalītajiem augļu un ogu krūmu platībām. Īpašs mūsu lepnums ir lilijas." Lazdiņš uzsver, ka katrai dobes formai ir sava nozīme, tā piemēram – lāse simbolizē ūdeni, kas faktiski liecina par dzīvības klātesamību un avotu.

Dobelnieki, gatavojoties Puķu draugu saietam, īpaši apmācījuši un nodrošinās 60 gidu pakalpojumus. Tieši viņi būs tie, kas pavadīs dārzkopības ekspertus un interesentus uz skaistākajiem dārziem Zemgales novadā. Viena no gidiem, Līga Kricka, ar aizrautību dalījās savās pārdomās par to, ko saskatījusi katrā no viesiem izrādāmajiem objektiem un kam vispār, viņasprāt, pievēršama īpaša uzmanība. Gide stāsta, ka Puķu drauga saieta dalībniekiem būs iespēja apmeklē Kārļa Ulmaņa dzimtās mājas "Pikšas", kur ikviens var smelties Zemgales līdzenumu spēku; Upīša dārzos kārumniekiem īsts kārdinājums būs raženās ķiršu audzes; savukārt Štelmaheru dārzs, kas apmeklētājiem atvērts jau 30 gadus, piedāvā ieskatīties akmeņu maģijā; bet Krimūnu skolas parks piedāvā īstu lauku idilli un ideju smelšanas iespējas. Lazdiņu dārzs priecēšot ar liliju audzēm, bet Rūķīšu tēju plantācijās elpa aizrausies ikvienam, kas novērtē tējas. Savukārt Beņķu un Klūgu ģimenes dārzi aizrauj ar savu skaistumu un daudziem praktiskiem elementiem.

Latvijas dārzi simtgades svinībās

Latvija pošas Latvijas simtgades svinībām, cenšoties sakārtot visu lielajām svinībām, cenšoties padarīt vidi krāšņāku un radīt pārsteigumus gan vietējiem, gan Latvijas viesiem. Agris Vilks, Dobeles novada domes izpilddirektors, sarunā par dārzu lomu mūsdienu Latvijā atgādina: "Daudziem no mums patīk likt puzles. Gatavojoties Latvijas simtgadei, zināmā mērā ir tāda kā Vislatvijas puzles likšana – pilsētas grib būt skaistākas, privātmāju īpašnieki cenšas sakārtot savus dārzus. Kā liekot puzli – gabalu pa gabaliņam skaisto. Puķu draugu saiets ir kā dzinējspēks šim skaistuma garam. Ar senām saknēm, savām tradīcijām – pie mums, dobelniekiem, atnācis no Alūksnes, un no mums nākamgad ceļos uz Raunas novadu." Vilks atzīmē, ka pilsētas ieguldījumam lauku tūrismā un interesē izzināt Latviju ir nozīme. "Kad mums ir ceriņu svētki kopā ar Latvijas Dzelzceļu organizējam Ceriņu ekspresi. Kā teikt – no gultas līdz ceriņkrūmam. Arī Puķu draugu saietam domājam dažādus loģistikas risinājumus, tāpēc interesentiem dalībai pasākumā jāpiesakās līdz jūnija beigām."

Dobeles novada mēram Andrejam Spridzānam par dārziem un lielo puķu notikumu, kas straujiem soļiem tuvojas, ir savs skatījums: "Skaistums sākas katra cilvēka sirdī. No tā, kā mēs jūtam apkārtni. Pie mums, Dobelē, šogad faktiski notiks pasākums tiem, kas mīl – mīl Latviju, mīl savu sētu. Puķu draugu saiets domāts tiem, kas grib dalīties ar labo un skaisto – nepaturot tikai sev pašam, bet dāvājot prieku ikvienam."

Par pasākumu

39. Puķu draugu saiets šogad 9. jūlijā notiks Dobelē, kur ikviens varēs pārbaudīt to, cik atvērti ir dārzi, cik ar idejām dalīties ir griboši paši dārzu saimnieki, un smelties ierosmi tam, kā iekārtot savu dārzu. Pasākuma rīkotāji atgādina, ka interesentiem ir jāpiesaka sava dalība pasākumam līdz jūnija pēdējiem datumiem, lai varētu nodrošināt loģistikas pakalpojumus, jo dārzus apmeklēt individuāli nav iespējams. Pieteikties Puķu draugu saietam var mājas lapā: www.dobeledara.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!