Foto: Shutterstock
Tad, kad zeme jau būs sasilusi un no dobēs sliesies pirmie zaļi asni, būs jau par vēlu dārza plānošanas darbiem. Katram laikam savas priekšorības, tāpēc, kamēr vēl ziema neatkāpjas, palūko šos paragudārzus un smelies iedvesmu sava sapņu dārza labiekārtošanā.

Plānot dārzu patiesībā ir ļoti sarežģīts uzdevums, ne velti ir profesionāļi, kas piedāvā savus pakalpojumus šī darbiņa veikšanai. Nepietiek vien ar to, ka atrasts kāds piemērs ar dārzu, kādu gribētos redzēt arī paša saimniecībā. Jāzina arī, kādi augi savā starpā labi sadzīvo, kas kurā sezonā zied, lai nebūtu tā, ka tikai vienā mēnesī dārzs ir košs, tāpat jāievēro daudzas citas nianses, kuras vēlāk labot būs krietni sarežģītāk. Šajā sakarā vari iepazīties ar daiļdārznieces Lienes Lakstīgalas padomiem, kādus augus izvēlēties, lai dārzs jau pirmajā gadā zaļotu.

Ja aptuveni zini, kādus augus vēlies redzēt savā dārzā, bet nav ne jausmas, ar ko tos kopā kombinēt, kā tos izkārtot dobēs un kā tas izskatīsies jau sastādīts, ieteicams palūkot piemērus. Un piemēri ar Latvijā labiekārtotiem dārziem ir visveiksmīgākie, jo tur redzēto varēsi izaudzēt, turpretim iedvesmojoties no tālāku zemju dārziem, var neizdoties visu iecerēto īstenot. Turklāt apciemoto dārzu saimnieki ne vien atrāda savu čaklo roku veikumu, bet arī padalās vērtīgos padomos. Piemēram, Dzintra Pētersone sniedz ļoti vērtīgu ieteikumu, kā veidot dārzu, lai to būtu viegli kopt. ''Dārzs nedrīkst paverdzināt saimnieku, jāatlicina arī laiks, lai baudītu tā skaistumu un īso vasaru.'' Vairāk par Dzintras dārzu un viņas secinājumiem lasi šeit.

Saprotams, ka dārzs paņem daudz laika un enerģijas, taču skaistums to visu atspēko. Turklāt to sāk novērtēt pat tie, kas kādreiz dārza darbiem teikuši – nekad! Līdzīgi bijis ar stāsta varoņiem Daci un Dzintaru Šķeltiņiem, kas kādreiz pat nevarēja nedz iedomāties par savu dārzu, bet nu nevar vien rimties ar jaunu ideju īstenošanu. Uz ko tik cilvēki nav spējīgi skaista dārza labā un kādus interesantus augus var izaudzēt mūsu zemītē, palūko šajā stāstā.

Iepazīsties, iedvesmojies un aizlienē idejas sava sapņu dārza īstenošanā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!