Foto: DELFI

Laikā, kad pilsētas apstādījumos lielākoties manāmas egles, skuju koku kompozīcijas un mūžzaļi augi, Jēkabpils izceļas ar ko pavisam neparastu – dobi košiem kāpostiem. Kas tie par īpašiem kāpostiem, cik sen tie jau šeit aug un kā ko līdzīgu atdarināt savā piemājas dārziņā, vaicājām pilsētas ainavu tehniķei Mārītei Breimanei.

Beidzoties vasaras puķu krāšņumam, Jēkabpils pilsēta septembrī saņēma dāvanu no Latvijas puķu audzētāja "Sedumi" – dekoratīvos kāpostu stādus. Saņemtā dāvana ar čaklo darbinieču palīdzību izstādīta Brīvības – Plosta ielas skvērā, ko ikdienā jēkabpilieši mīļi dēvē par zirga skvēru jeb veco Trešdienas tirgus laukumu. Fotoattēlā (skatīt zemāk) var redzēt, kā dobe izskatījusies septembrī, kad kāpostus stādīja dārznieces.

Foto: Publicitātes foto

Laukakmeņu seguma ieskautā dobe ar oriģinālo un krāsaino rudens stādījumu atspoguļo austas segas motīvu. Ar rezultātu gandarīta gan pilsētas pašvaldība, gan iedzīvotāji, jo no septembra līdz pat šim brīdim dobe priecē pilsētas iedzīvotājus un viesus. Krāšņākajā rozešu krāsošanās brīdī – oktobrī un novembra sākumā, dobe kļuva iecienīta iemūžināšanas vieta jēkabpiliešu sociālo tīklu lapās. Mēnesi pēc stādīšanas (oktobrī) kāposti jau kļuva vēl izteiksmīgāki krāsā (skatīt attēlu zemāk), bet arī decembrī (skatīt raksta titulbildi) dekoratīvā dobe joprojām saglabājusi savu daili.

Foto: Publicitātes foto

Dobes izveidē izmantoti 500 dekoratīvie kāpostu stādi, turklāt Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotas kāpostu šķirnes 'Pigeon Victoria'' (balta rozete ar maigi rozā centru) un 'Pigeon Purple' (spilgti violeta rozete), ''Tavs Dārzs'' pastāstīja ainavu tehniķe.

Foto: Publicitātes foto

Ikviens interesents var izmēģināt šādus kāpostus izaudzēt arī piemājas dārzā. Lai dekoratīvais kāposts septembrī kā koša rota atdzīvinātu dārzu, sēklas jāiesēj jūnijā. Ir vērts atcerēties, ka šim augam nepieciešama bagātīga mēslošana, lai iegūtu intensīvu lapu krāsu un apjomīgu formu.

Augu augstums dobē sasniedza 25 centimetrus, bet jāpiebilst, ka pie bagātīga trūda daudzuma augsnē un papildu barības vielu daudzuma šie kāposti var sasniegt krietni lielāku augumu. Kā vienīgais kāpostu dekorativitātes bojātājs tika novērots kailgliemezis, bet sarunā ar dārzniecības ''Sedumi'' īpašnieku Sarmi Kalniņu tika minēti arī citi kāpostu kaitēkļi, piemēram, kāpostu balteņa kāpuri, kas arī mazdārziņā var apdraudēt stādu kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!