Foto: Publicitātes foto
Turpinot iepazīties ar dažādu novadu sakoptākajām lauku sētām un krāšņākajiem dārziem, ''Tavs Dārzs'' iepazīstina ar Kandavas novada komisijas vērtētajiem īpašumiem šajā vasarā.

Šogad konkursam ''Diženi Kandavas novadā 2017'' kopumā pieteikti 24 pretendenti, pārstāvot Kandavas pilsētu un visus novada pagastus – Kandavas, Matkules, Vānes, Zemītes, Cēres un Zantes. Piedalīties konkursā varēja ikviens, kas Kandavas novadā izveidojis skaisti sakoptu vidi dzīves vai darba vietā, lauku sētā, vasaras mītnē, uzņēmuma teritorijā vai daudzdzīvokļu mājā, un pieteiktos īpašumus vērtēja Kandavas novada domes veidota komisija.

Tā kā kopumā žūrijai bijis jāapciemo visdažādākie īpašumi, arī iespaidi ir dažādi. Viens var lepoties ar bagātīgi ziedošām dobēm, kāds ar pamatīgu skujeņu oāzi, citi ar oriģināliem iekarenajiem puķupodiem un dārza skulptūrām.

Kandavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Šupstika pastāstīja, ka katrā pagastā bijis pa patīkamam pārsteigumam. Tā piemēram, īstu lauku saimniecību komisija iepazina Cēres pagasta zemnieku saimniecībā "Čunčas", kur Gita un Guntis Krūmiņi apsaimnieko vairāk kā 60 hektārus zemes, rūpējas par 16 govīm, vistām un zosīm. Nodarbojas ar piena lopkopību, darba daudz, tāpēc likumsakarīgi, ka saimniecību konkursam pieteikusi kaimiņiene.

Nominācijai "Radošākais novadnieks" izvirzītā saimniecība "Kangari" ir īstens paraugs lauku sētai. Saimniece Antra Gaisa iekopusi vienu no skaistākajām sētām Latvijā, turklāt ir atsaucīga Kandavas novada tūrisma uzņēmēja, mājražotāja gatavo sukādes, žāvētus augļus, ievārījumus, sīrupus, čatnijus no visa, kas izaudzēts pašas saimniecībā. Vasaras sezonā apmeklētājiem atvērta ir arī vīngliemežu ferma, kurā var uzzināt daudz ko interesantu par gliemežu dzīvi.

Zemītes pagastā komisija vērtēja Zemītes pamatskolu, kas izvirzīta nominācijai "Vieta, kas jāredz". Skola kopš 2000. gada atrodas Zemītes muižā. Tiek uzskatīts, ka muiža ar parku būvēta ap 1850. gadu. Domājams, ka neorenesanses tornis piebūvēts vēlāk jau esošai ēkai. Runā, ka Zemītes pilī pusnaktī varot satikt Zilo dāmu. Muižas parkā apskatāma parka sarga seja liepas stumbrā.

Konkursa komisija viesojās arī saimniecībā "Medņi", kur saimnieko Zemītes pamatskolas skolotāja Mārīte Starte. Izrādot komisijai skaisto sētu, saimniece atzina, ka nevar savu dzīvi iedomāties pilsētā, jo ik brīvais brīdis tiek pavadīts dārzā un apkārtējās teritorijas labiekārtošanā.

Komisija viesojusies arī Vānes pagasta mājās ''Arāji'', kur šovasar pabija arī ''Tavs Dārzs'', veidojot stāstu par entuziasma pilno Ilutu Brūderi, kas katru brīvo minūti velta sava plašā daiļdārza iekopšanai. Arī komisija pārliecinājusies, ka šeit ieguldīts liels darbs un saimniece var būt gandarīta par paveikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!