Foto: Privātais arhīvs
Šogad kādā Ikšķiles dārzā izaugusti maktena arbūzu raža, portālam "Delfi" vēsta lasītāja Ieva.

Ja persiki, avokado un čili vairs nav nekas pārsteidzošs, tad arbūzu audzēšana gan nav visai bieži dzirdēta parādība mūsu platuma grādos, taču kādai ģimenei joka pēc izdevies tikt pie ievērojamas pirmās ražas.

Ikšķilniece Ieva stāsta – galvenie ogu audzētāji veikalā ieraudzījuši sēklu paciņu un, neko daudz nedomādami, nolēmuši izmēģināt veiksmi. Tā kā viņiem patīkot eksperimentēt un audzēt neparastas lietas, arbūza sēklu iegāde bijusi gluži vai likumsakarīga. Tā nu nolēmuši pievērsties nelielam eksperimentam, iesējot 7-8 sēkliņas, kas bija paciņā.

Pēc krāsas arbūza mīkstums ir rozā, ne tik sarkans, turklāt sēklas ir ļoti maz, bet garšo tikpat labi, kā veikalā pirktie.

Arbūzu audzētāja atklāja, ka izaugusi ne viena lielā oga vien, bet gan sešas, turklāt visas futbola bumbas lielumā. Veiksmīgā raža varētu būt saistīta ar vietas izvēli mājas dienvidu pusē, kur ir vissiltāk un visgaišāk. Labvēlīgi apstākļi arbūzam, iespējams, ir arī tāpēc, ka turpat līdzās aug rozes, kas mēslotas ar rozēm speciālu mēslojumu. Vietas te nav bijis daudz un kāds arbūzs, augot starp akmeni un mājas sienu, ieguvis neparastu, nedaudz saplacinātu formu, kas gan nav ietekmējis labo garšu.

Foto: Privātais arhīvs

Iztaujājot Ievu par arbūza audzēšanu, atklājas, ka zināšanām vai iepriekšējai pieredzei te nav bijusi liela loma. Dažus mēnešus nekas neesot pat liecinājis par to, ka kaut kas arī cienīgs izaugs, taču augusta sākumā jau pamanīti četri nelieli arbūzi un viens pavisam maziņš, kas tā arī lielāks neizauga, jo pārtrūka kātiņš. Smieklīgi, ka pēc kāda laika atrasts arī sestais un pēdējais arbūzs, kas bija aizslēpies aiz rozēm, diviem akmeņiem un mājas sienas.

Vietas te nav bijis daudz un kāds arbūzs, augot starp akmeni un mājas sienu, ieguvis neprastu, nedaudz saplacinātu formu, kas gan nav ietekmējis labo garšu.

Domājams šāda laime audzētājiem nespīdēs tikai vienreiz vien, tāpēc noteikti arī nākampavasar sēšot jaunas sēklas, turklāt tagad ir arī zināms, kā izaudzēt kantainus arbūzus.

Noteikti ne vienu vien urda jautājums, kā tad garšojuši brangie arbūzi. Ieva atzīst, ka tikpat labi, kā veikalā pirktie. Pēc krāsas arbūza mīkstums ir rozā, ne tik sarkans, turklāt sēklas bijušas ļoti maz. Visi arbūzi vēl neesot notiesāti un ģimene lēnām izbauda katra kumosa saldumu un sulīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!