Lietuvā pēc renovācijas atklāta Viļņas Universitātes Botāniskā dārza administrācijas un laboratorijas ēka, kas tik atbilstoši apzaļumota ēkas būtībai, ka pat grūti pamanīt fasādi, jo tā harmoniski iekļaujas apkārtējā ainavā.

Botāniskā dārza jauniegūtais veidols ļoti veiksmīgi pielāgots videi, kur ēka atrodas, un tas panākts ar neparastiem, zaļiem būvniecības objektiem. Ēkas sienas rotā vertikālas slejas ar zaļiem augiem un uz jumta vieta atrasta dobēm, raksta "Delfi.lt". Pateicoties apstādījumiem, ēka izskatās kā augs, kas pielāgojas gadalaikam. Vasaras sezonā ēka izskatās sulīgi zaļa, bet rudens sezonā iekrāsosies brūnākos toņos.

Kas interesanti, ēka nav pilnībā renovēta, bet atjaunota, lielākoties saglabājot autentiskumu, tikai zaļais papildinājums to pārvērtis līdz nepazīšanai. Kā stāsta arhitekts Rolandas Palekas, ilgas pārdomas bijušas par centieniem ēku saglabāt vai tomēr nojaukt līdz pamatiem un būvēt jaunu, taču beigu beigās tomēr lemts nomainīt fasādi, logus, durvis pret kvalitatīvākām, tāpat uzlabota ēkas siltumizolācija, taču pamanāmākās noteikti ir zaļās augu kolonas un jumta dārzs.

Lai arī sākotnēji bija domāts kolonas apaudzēt ar dažādu sugu augiem, beigu beigās praksē pierādījies, ka zāliena velēns aug un izskatās vislabāk. Ēkas veidotāji skaidro, ka darīs visu, lai zaļā fasāde saglabātos ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos. Ēkas jaunais ''apģērbs'' arī atdzīvinājis ēku un rada iespaidu, ka tā pilnībā pārveidota, tāpēc darba komanda lepojas ar paveikto, sakot, ka ne vienmēr vajadzīgas kardinālas pārmaiņas, lai rezultāts izskatītos mūsdienīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!