Foto: Vida Press
Labiekārtojot dārzu, pienāk brīdis, kad aptrūkstas ideju, ko tālāk varētu stādīt un izveidot. Lai smeltos iedvesmu, gribam tevi aizvest ceļojumā uz burvīgiem slavenību māju dārziem, kuros plaukst un zeļ puķes, koki un krūmi. Pasmelies idejas gan kopskatam, gan arī dārza sīkumiem!

Protams, tādus dārzus, kādi ierīkoti daļā slavenību mājvietu, prasa lielas izmaksas, un pa kabatai var būt retajam. Bet kurš teicis, ka nevar paņemt tikai domu, piemēram, rindā sastādītas puķes vai mazu skulptūru izvietojumu dārzā? Grezno mājvietu īpašnieki savu dārzu labiekārtošanā ir pielikuši izdomu, tāpēc izveidojuši košas, koptas un burvīgas vietas, kur pavadīt kopīgi laiku.

Katram dārzam ir kāds knifiņš – viens nolēmis izrakt dīķi, cits sastādīt košu un kontrastējošu krāsu puķudobes, bet vēl kāds ierīkot akmeņdārzu. Plašāk par akmeņdārzu izveidi lasi šeit.

Daudzos no dārziem iestādīti vīteņaugi un dzīvžogi kā norobežojums no kaimiņiem un ārpasaules. Katrs koks un krūms ir rūpīgi kopts, piemēram, lielākā daļa dzīvžogu apgriezti vienā līmenī vai stādīti pēc noteikta principa. Haosam dārzā nav vietas!

Jāpiebilst, ka pārsvarā gan šajos dārzos stādīti koki un krūmi, taču mazāka uzmanība vērsta puķēm un ziediem, ko nevarētu teikt par dārziem Latvijā. Dažus paraugdārzus, kas apzaļumoti tepat, Latvijā, vari aplūkot šeit. Kādi augi izvēlēti dārzam, protams, atkarīgs arī no klimatiskajiem apstākļiem un augsnes, tāpēc dažādu dārzu aplūkošana pavērs jaunu skatījumu un, iespējams, rosinās īstenot ko neparastu.

Lai izdodas atrast kādu ideju arī sev!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!