Foto: Publicitātes foto

Sniegs ir nokusis un pamazām sāk mosties daba. Kamēr ārā viss vēl tikai sāk pamazām plaukt un zelt, kokaudzētavas "Bulduri" siltumnīcas jau ir pilnas ar tūkstošiem visdažādāko puķu, kas tiek audzētas no februāra beigām. Par to, kā šeit sparīgie viengadīgo puķu stādi tiek audzēti un kā tiek nodrošināti augšanas apstākļi, portālam TavsDārzs.lv stāsta kokaudzētavas stādu audzētājs un pārdošanas konsultants Renārs Prūsis.

Kā stāsta saimniecības pārzinis, tad viengadīgo puķu jaunstādi tiek iepirkti vai ir pašu audzēti. Par jaunstādiem sauc stādus, kas vēl nav sasnieguši pietiekamu brieduma pakāpi, lai tos stādītu dobēs, un tie domāti tālākai audzēšanai apkurināmās siltumnīcās. Kā pirmie jaunstādi kokaudzētavas siltumnīcās februāra beigās ienāca atraitnītes. Līdz ar pirmo jaunstādu parādīšanos, sortiments tiek pamazām papildināts atbilstoši plānoto augu attīstības periodam. Lai nodrošinātu krāsu, formu un sajūtu dažādību, sortimentā ietilpst leduspuķes, begonijas, pelargonijas, skaistnātrītes, ipomejas, salmenes, salvijas, krustaines un petūnijas. Samtenes un alisītes ir pašu audzētas, lolotas jau no mazām sēkliņām līdz ziediem pilniem stādiem.

''Iepirktos jaunstādus, kas atnāk kasetēs, pārpodojam pa vienam katrā podiņā viengadīgajām puķēm atbilstošā augsnē. Stādus, ko audzējam paši, vispirms iesējam kasetēs, pēc pāris nedēļām, kad tie ir izauguši pāris centimetru augstumā, pa vienam pārpiķējam kastēs, kur tie turpina savu augšanu līdz brīdim, kad tās ir gatavas pārstādīšanai podiņos.

Foto: Publicitātes foto

Viengadīgajām puķēm nepieciešams augsnes substrāts ar 5,5-6,0 pH līmeni. Mēs iegādājamies kūdras substrātu ar KKS-1 mēslojumu, kas ir vispiemērotākā viengadīgo puķu audzēšanai. Kad stāds ir paaudzies, tad specializētu mēslojumu ieteicams pievienot katrā laistīšanas reizē,'' stāsta konsultants.

Audzējot viengadīgo puķu stādus, ir nepieciešams tās uzturēt noteiktā temperatūrā, lai stādi attīstītos un nodrošinātu optimālo gaisa temperatūru labiem augšanas apstākļiem. Siltumnīcas ir aprīkotas ar apkures sistēmu, kas var nodrošināt augiem nepieciešamās gaisa temperatūras visas dienas garumā. Atraitnītēm nepieciešama nedaudz zemāka gaisa temperatūra, nekā citām viengadīgajām puķēm
font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:
Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-ansi-language:LV;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA'>– vidējā gaisa temperatūra ir +10 līdz +12 oC naktī un +12 līdz +14 oC dienā, savukārt pārējām viengadīgajām puķēm stādu audzēšanas periodā nepieciešams nodrošināt +14 līdz +18 oC naktī un +18 līdz +20 oC dienā.

Foto: Publicitātes foto

''Šogad vienu siltumnīcu esam aprīkojuši ar mākslīgā apgaismojuma lampām, lai pagarinātu dienas apgaismojumu. Lampas ieslēdzam uz stundu no rīta un vakarā. Pateicoties šim mākslīgajam apgaismojumam, mēs pagarinām dienu, iegūstot 14 stundu apgaismojumu. Izmantojot šo apgaismojumu, mēs sniedzam iespēju augiem uzņemt papildus gaismu, kas nodrošina to spēcīgāku un ātrāku augšanu.''

Kad stādi ir sakuplojuši un ārā vidējā gaisa temperatūra ir +5 oC naktī, tad var sākt plānot stādīšanas darbus piemājas krāšņumaugu dobēs vai kastēs, podos, kurus izvietot uz palodzēm, pie ēku fasādēm vai citviet. Parasti stādīšanas darbi norit jūnija sākumā, kad ārā ir pietiekami augsta gaisa temperatūra. Atraitnītes ir salizturīgākas, tām vidējā gaisa temperatūra naktī, kas nepieciešama, lai tās spētu izdzīvot, ir pat -5 oC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!