Foto: DELFI
Nav piemērotāka laika par pavasari, kad gādāt stādus un papildināt dārzu vai apzaļumot to no jauna. Šajā sezonā teju katrā pilsētā notiek kāds stādu tirgus, taču, ja šī drūzma neiet pie sirds, jādodas uz stādaudzētavām, kur valdīs pavisam cita noskaņa – saimnieki izrādīs, pastāstīs un vēl ieteiks katram individuāli to piemērotāko dārzam.

Stādaudzētavu Latvijā ir daudz, turklāt katra no tām specializējas savā jomā, tāpēc labi doties uz vietu, kur zini – sortimentā būs vajadzīgais. Ja aktuāli doties uz Zemgales pusi, lūko šo izbraukuma stāstu, kur iepazīstinām ar trīs stādaudzētavām šajā novadā, bet turpmākajās rindās uzzini par trīs vietām Vidzemes pusē, turklāt visas no tām iekļaujas stundas brauciena attālumā no galvaspilsētas. Pateicoties "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" (LLKC) sniedzam ieskatu trīs stādaudzētavās – ''Baižas'', ''Pīlādži'' un ''Lēpes''.

Ziemciešu stādaudzētava ''Baižas''

Foto: DELFI

Pirmā pieturvieta ekskursijā pa stādaudzētavām bija Inciemā ''Baižās'', kur mediju pārstāvjus laipni sagaidīja saimniece Zane Zeltiņa. 13 km attālumā no Siguldas, 1,5 km no Inčukalna – Valmieras šosejas atrodas ģimenes uzņēmums, kas tapis jau 2004. gadā, apvienojot nu jau divu paaudžu ģimenes, kur katram savs pienākums un atbildība.

Šī stādaudzētava specializējas tieši uz ziemcietēm, un, kā atzīst arī pati saimniece, tieši šajā jomā arī jūtas visspēcīgākie. Ziemciešu kolekcijā ir vairāk nekā 1500 dažādību, tajā skaitā 150 flokšu šķirnes, 100 astilbju šķirnes un 100 dažādas graudzāles. Liela priekšrocība šajā stādaudzētavā ir paraugdārzi, kur var pašu acīm redzēt, kā tad aug konkrēti augi. Saimniece atzīst, ka tādējādi cilvēkiem ir arī lielāka uzticamība augiem, turklāt arī pašiem saimniekiem augi jāpārbauda, lai varētu sniegt padomus. Saimniece Zane atzina, ka nav vienu noteiktu augu, kas būtu pieprasīti, katru gadu tā mode mainās, tāpēc arī grūti paredzēt, kādas vēlmes no pircējiem būs katrā sezonā. Nemainīga klasika ir tie saucamie sentimentālie vecmāmiņu dobju augi, piemēram, flokši, lauztās sirdis, peonijas, delfīnijas u.tml., kas allaž pieprasītas latviešu dārzos.

Vaicājot stādaudzētavas saimniecei, kas tad ir tie biežāk uzdotie jautājumi no pircējiem, Zane atzīst, ka joprojām trūkst informācijas par to, kad un kā stādīt augus. Speciāliste atgādina, ka podotos augus var stādīt gan jūlijā, gan oktobrī, ja zeme vēl to ļauj. Tā kā mūsdienās ikdienu atvieglo arī lielveikali, piedāvājot stādus iegādāties reizē ar pārtikas produktiem, Zane skaidro, ka stādaudzētavas šajā ziņā nevar izkonkurēt, jo tur pieejami augi, kas arī paredzēti audzēšanai mūsu klimatiskajos apstākļos. Stādaudzētavām nemaz nav izdevīgi piedāvāt to, kas pircējiem neaugs, tāpēc, ja ir bažas par augu piemērotību, vienmēr drošākais variants ir doties uz kādu audzētavu, kur saimnieki arī palīdzēt pielāgot augus, atzina Zane.

Šajā stādaudzētavā atradīsi dārzam visdažādākos augus balkoniem, stādījumiem dārzā, kapos. Piedāvājumā ir dažādas ēnmīles hostas, interesanta paskata graudzāles, dienziedes flokši, astilbes, heiheras, magones un vēl virkne skaistu augu.

Adrese: ''Krustiņi'', Inciems, Krimuldas pag., Krimuldas novads, LV-2145

Foto no stādaudzētavas:

Augļu koku stādaudzētava ''Pīlādži''

Foto: DELFI

Pavisam netālu no Siguldas viesojamies Vidzemē audzēto stādu saimniecībā ''Pīlādži'', kur par pastāvēšanas laiku un nodarbošanos izglītoja pats saimnieks Jānis Zilvers. Augļu koku audzēšanā šeit saimnieki specializējas jau kopš 1990. gada, kad vēl esot bijis liels iztrūkums pēc kvalitatīviem, Vidzemes apstākļos pārbaudītiem, pašaudzētiem augļu koku un ogulāju stādiem. Izrādās, ir augi, kas varbūt labi augs Dobelē, bet Siguldā nepavisam, tāpēc ir atsevišķas šķirnes, kas tomēr jāpielāgo arī konkrētajam novadam. Vidzemnieki jau zina, ka vislabāk augļu kokus un ogulājus meklēt tieši ''Pīlādžos'', kur plašajā piedāvājumā var atrast ko piemērotu gan piemājas dārzam, gan komercdārzam. Šī stādaudzētava īpaša arī ar to, ka pirmie uzsākuši audzēt augļu koku un ogulāju stādus konteineros.

Vidzemes plašajos laukos katru gadu tiek izaudzēti 15000-20000 augļu koku un tikpat arī ogulāju stādu, nelielos daudzumos arī dekoratīvo stādu. Stādu audzēšana nav tikai sezonāls darbs – šajā gadījumā stādus ziemā glabā speciālā pagrabā, kur temperatūra nenoslīd zem -7 grādiem, tāpēc augi necieš ne no sala, ne saules apdegumiem, un saimnieki var garantēt labu stādu kvalitāti arī pavasarī.

Augļu dārza papildināšanai te ikviens atradīs gan kaut ko klasisku, gan eksotiskāku – sākot no visiem labi zināmām ābolu šķirnēm, piemēram, 'Konfetnoje', 'Auksis', 'Antejs'. Saimnieks iepazīstinot atklāja, ka saimniecībā ir aptuveni 70 ābeļu šķirnes, 10-15 bumbieru, 30 plūmju, 20 saldo ķiršu un 10 skābo ķiršu šķirņu augļu koku.

Arī augļu kokus var iegādāties visu vasaras sezonu, tāpēc vaicājot saimniekam, kad tomēr vislabāk gādāt stādus un ar tiem papildināt dārzus, Jānis atzina, ka to var darīt, kad vien ir vaļa, tomēr jāņem vērā, ka stādaudzētavās vislielākais piedāvājums ir tieši sezonas sākumā. Tad ir vislielākā iespēja dabūt kāroto šķirni augļu dārza vai ogulāju kolekcijas papildināšanai.

Saimnieks skaidroja, ka liela uzmanība pircējiem jāpievērš auga izcelsmes vietai. Arī šajā saimniecībā tika skarts temats par lielveikalos nopērkamajiem augiem, un par eksotiskajiem kokiem runājot, saimnieks vēl nezinot nevienu, kuram būtu izdevies to izaudzēt un arī ražu sagaidīt. Tas tāpēc, ka augi gluži vienkārši nav piemēroti šiem apstākļiem. Pircējiem rūpīgi jāizvērtē, kur augus pirkt, turklāt ļoti būtiski pārliecināties, ka augiem ir pases.

Adrese: ''Pīlādži'', Siguldas pag., Siguldas novads, LV-2150

Foto no stādaudzētavas:

Dekoratīvo augu stādaudzētava ''Lēpes''

Foto: DELFI

No trim apciemotajām stādaudzētavām, Garkalnes novada ''Lēpes'' ierindojas kā Rīgai tuvākā saimniecība, kur sarūpēt augus dārzam. Braucot cauri priežu mežam un smilšainajiem ceļiem, nekas neliecina, ka tuvumā varētu būt kāda audzētava, un arī pie pašas mājas vēl šķiet, ka galamērķis nav īstais, tomēr izkārtne liecina par patiesību.

Audzētavā, kas izveidota pie pašas mājas, mūs sagaida namamāte Irina Strautiņa, kas kautri stāsta, ka nekā daudz jau te nav, un nav arī ko daudz stāstīt, taču jau pēc pirmo augu iepazīšanas ir skaidrs, ka saimniecei nudien ir ar ko lepoties. Plaša dekoratīvo augu kolekcija, kur sastopami dažādi eksotiski un Latvijas dārziem neierasti augi, taču saimniece rūpīgi pārliecinājusies par augiem, kas izaudzējami arī mūsu klimatiskajos apstākļos. Šajā sezonā uz pelēkā fona spilgti izceļas izplaukušās sakuras, magnolijas, kas arī iekļaujas stādu piedāvājumā, starp netradicionālajiem augiem ierindojas arī vēdekļlapu kļavas, veigelas, līčijas jeb godži ogas, ziemojošas hortenzijas un vēl, un vēl.

Audzētava nav liela, tomēr zinot, ka saimniece šeit ir viena, fascinējoši, kā vispār to var nodrošināt un uzturēt. Irina aizrautīgi stāsta par dažādiem eksotiskiem augiem, ko izdevies izaudzēt, tāpēc šeit var nebaidīties lūgt padomu un sniegt informāciju par kādiem augiem. Saimniece rūpīgi lolojusi dažādus skuju un lapu kokus, ziemcietes, graudzāles, arī ūdensaugus. Arī šajā audzētavā daudzus augus var redzēt augam dobēs, tāpēc divtik interesanti apciemot šo vietu, ļaujot iedvesmoties arī apstādījumiem, kompozīcijām un varbūt kādai dārza labiekārtošanai idejai.

Adrese: ''Lēpes'', Garkalnes novads, Sunīši, LV-2137

Foto no stādaudzētavas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!