Foto: Shutterstock
Kad beidzot atnākusi vasara, tā vien gribas izbaudīt katru stundu un minūti laukā, svaigā gaisā, līdzās dabai. Daži izmanto iespēju nodoties darbam pie datora, esot ārā, tāpēc lieti noder kāds jumts virs galvas, lai patvertos no spilgtajiem saules stariem, vai arī sienas, lai izvairītos no vēja. Dienās, kad līs lietus, jumts ļaus patverties no lāsēm un izbaudīt vasaras dzestro gaisu, tāpēc, ja vien ir iespēja, nevajadzētu atteikties no savas dārza mājas vai būdiņas, kas var kalpot arī saimniecības rīku uzglabāšanai.

Oriģinālu risinājumu mājiņai dārzā atradusi kāda ģimene Londonā, izveidojot īpaši stilīgu vietu, kur var patverties ne tikai no lietus, bet arī aukstām naktīm, taču joprojām ļaujot saglabāt iespēju baudīt ainavu. Netraucēta grāmatas lasīšana vai strādāšana šādā dārza pajumtē nudien varētu būt iedvesmojoša.

Ne viena vien bērna sapnis ir vasaras naktis pavadīt kādā dārza būdiņā, tāpēc šī miniatūrā dzīvojamā māja varētu būt vieta, kur dzīvot ne tikai vienu dienu, bet gan visu vasaru. Un, ņemot vērā to, ka vasarā gribas pavadīt vairāk laika pie dabas, tad nemaz nav nepieciešamība pēc lielāka plašuma.

Arī terases tipa mājiņa var kalpot šādiem nolūkiem, ļaujot izbaudīt netraucētu mieru un patvērumu no dienas karstās svelmes. Terases tipa mājiņas ļoti gaumīgi izskatīsies, ja ap to tiks apaudzēti kādi vīteņaugi, tādā veidā radot sapņaināku un romantiskāku vidi.

Vēl kāds stilizēts risinājums ar skandināviem raksturīgo atturīgo eleganci - tuneļveidīgs projekts, kas ierīkots atklātā vietā ar divām sienām un arī jumtu, taču ģeometriskās formas un izpildījums ir pavisam atšķirīgs uz citu apskatīto dārza mājiņu fona.

Mazāka, taču tikpat šarmanta un eleganta ir kāda koka dārza mājiņa Francijā, izveidota no veca vagoniņa. Koka dēļu apdare, izliekts formas jumts un neparastais balkoniņš rada pasaku būdiņas iespaidu, kas itin labi piestāvētu arī Latvijas dārzu ainavā.

Tie, kam nav vēlme jauniem būvdarbiem, var izmantot jau kādu esošo un varbūt neizmantoto piebūvi. Lūk, piemērs ar atjaunotu garāžu, kas ir pierādījums tam, ka pat vecām un šķietami nokalpojušām vietām var piešķirt jaunu skatījumu.

Arī veca siltumnīca var būt patīkams atklājums - tās korpuss ir gluži vai kā radīts tam, lai telpa tiktu izmantota. Atliek vien nodrošināt pietiekamu gaisa cirkulāciju, uzlabot fasādi, ieviest ērtas mēbeles, iespējams, nokrāsot durvis, un pašiem sava oāze dārzā tiks ieviesta pat bez jaunas piebūves veidošanas.

Japāna allaž izceļas ar saviem nepārspējamajiem dārziem. Arī šis piemērs ar fantastiski zaļojošo jumtu un sienu nespēj atstāt vienaldzīgu.

Ja dārza mājiņa savu sākotnējo svaigumu ir zaudējusi, to var atjaunot ar vīteņaugiem, kas ar savu zaļumu un vijumu radīs romantiskāku noformējumu un noslēps vecuma pazīmes.

Ne vienmēr nelielā piebūve dārzā vai mājas pagalmā kalpo kā atpūtas zona, arī saimnieciskajiem cilvēkiem šādi risinājumi var itin labi noderēt, lai glabātu instrumentus, dārza rīkus vai citus saimniecībā nepieciešamus priekšmetus.

Romantiskajām dvēselēm un mazajām princesēm pavisam noteikti sirds atmaigs, ja tiks ieviesta šāda dārza mājiņa, kas atgādina gluži vai pasaku valstību. Šāda tipa mājiņām līdzās augošs rožu krūms ir gluži vai obligāta nepieciešamība, kas tikai papildina kopskatu.

Pavisam nopietns projekts, kas prasījis ne mazums pūļu īstenošanā, ir attaisnojies, jo izpildījums rada gluži vai baltu skaudību. Nevar noliegt, ka šādā dārza mājiņā neviens neatteiktos pavadīt laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!