Foto: SWNS/Scanpix/LETA
Rudens velšu uzmanības centrā katru gadu nonāk ķirbji, un arī šis gads nav izņēmums. Tie dažādās pasaules valstīs padevušies tik brangi un milzīgi, ka pārspējuši vietējos rekordus.

Kamēr līdz Latvijas rekordķirbja noskaidrošanai vēl ir jāuzgaida, "Tavs Dārzs" ir apkopojis trīs valstis, kurās šogad pārspēti ķirbju audzēšanas rekordi.

Līdz šim brīdim nevienam nav izdevies pārspēt Ginesa rekordu grāmatā ierakstīto ķirbja rekordu, ko pirms diviem gadiem uzstādīja Matiass Vilemijns no Beļģijas, kurš izaudzēja 1190,68 kilogramus smagu milzeni. Iepriekš rekords piederēja šveicietim Bani Meieram, kurš izaudzēja 1054 kilogramus smagu ķirbi. 2014. gada 12. oktobrī rekordu Lūdvigsburgā fiksēja Lielo ķirbju sadraudzības organizācija.

Šī gada rudenī ķirbju rekords kritis Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), jo tur šogad izaudzis 1146,68 kilogramus smags ķirbis, kas ir smagākais ķirbis Ziemeļamerikas vēsturē, ziņo "Time". Milzeni Ņūhempšīras štatā izaudzējis Stīvs Gīds, kurš par rudens velti pasākumā "Deerfield Fair 2018" saņēmis arī naudas balvu – 6000 ASV dolārus jeb aptuveni 5260 eiro.

Arī Lielbritānija var šogad dižoties ar ķirbju rekordiem, jo divi brāļi – Ians un Stjuarts no Ņūforestas izaudzējuši ķirbi, kas sver 1103,59 kilogramus, bet tā apkārtmērs ir seši metri, ziņo britu raidsabiedrība BBC. Tas ir lielākais Lielbritānijas ķirbis, kurš izaudzēts iekštelpās. Kā skaidrojuši ķirbja audzētāji, tad lielajās ogas izaudzēšanai nepieciešama laba augsne, kā arī daudz ūdens, piemēram, kad tas sācis strauji augt, tad dienā brāļi ķirbi laistījuši ar aptuveni 567 litriem ūdens. Brāļi ar ķirbju audzēšanu aizraujas jau vairāk nekā 40 gadus. Iespaidīgais ķirbis nav vis notiesāts, bet gan izgrebts Helovīnu noskaņās, liecina fotoaģentūru uzņēmumi.

Tāpat ar ķirbju rekordiem var lepoties kaimiņzeme Krievija, kur šogad izaudzis 645,5 kilogramus smags milzenis, kas ir jauns Krievijas rekords par vislielāko izaudzēto ķirbi. Ķirbim dots arī īpašs vārds – Dusja. Vairāk par iespaidīgo ķirbi Krievijā vari izlasīt šajā rakstā.

Jau piektdien Latvijā tiks noskaidrots lielākā ķirbja īpašnieks. Piemēram, pērn laurus plūca Gundegas Neimanes audzētais 161,5 kilogramus smagais ķirbis no Kurmāles pagasta Kuldīgas novadā.

Kādas ir piemērotākās ķirbju šķirnes audzēšanai Latvijā, lasi šeit. Savukārt šajā rakstā vari smelties idejas mājas dekorēšanai ar ķirbjiem, bet Tasty" recepšu krājumos vari iedvesmoties dažādu kārumu pagatavošanai no lielajām un oranžajām ogām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!