Foto: Publicitātes attēli
Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī tradicionāli lepojas ar savu sukulentu kolekciju – to veido agaves, alvejas, sansevjēras, eonijas un daudzi citi sausumizturīgi augi ar biezām, sulīgām virszemes daļām. Tomēr vislielāko uzmanību parasti izpelnās kaktusi, kuru daudzveidību var aplūkot foto galerijā.

Kaktusu dzimtene ir Amerika. Mēs, eiropieši, tos iepazinām jūrasbraucēja Kristofera Kolumba dēļ, kad viņš atklāja Ameriku un sākotnēji kaktusus pārveda uz Spāniju.

Bieži vien kaktusu asumi tiek saukti par adatām, taču botāniķi tos sauc par ērkšķiem. Būtībā kaktusu ērkšķi ir lapu pārveidnes. Lai arī tie ir dekoratīvi, dabā ērkšķiem paredzētas vairākas prakstiskas funkcijas: kondensēt no sausa tuksneša gaisa pat mikroskopiskākos ūdens pilienus, pasargāt kaktusu no intensīviem saules stariem un dzīvniekiem. Pastāv arī tādi ērkšķi, kas izdala nektāru, pievilinot apputeksnētājus.

Pasaulē garākie kaktusu ērkšķi sasniedz 25 cm – tādi ir kaktusiem Cereus jamacaru un Corryocactus brevistylus, skaidro Salaspils botāniskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja Lāsma Semerova.

Foto: Publicitātes attēli

Botāniskā dārza kolekcijā, kuru var apskatīt arī foto galerijā (skatīt zemāk), ar garākajiem ērkšķiem lepojas mirtillokaktuss, trihocerejs un ferokaktuss, kuru ērkšķi sasniedz 10 cm garumu. Oranžērijas kolekcijā ir vairāk nekā 500 kaktusu dažādību un gandrīz tikpat daudz dažādu ērkšķu veidu.

Foto: Publicitātes attēli

Šajos Ziemassvētkos Nacionālā botāniskā dārza oranžērija piedāvā ne tikai apbrīnot kaktusus, bet arī baudīt pirmssvētku pasākumu programmu "Ziemassvētki kaktusos". Pasākumā tiks sapucēti kaktusi, piedāvāta unikāla čiekuru izstāde, tirdziņš, radošās darbnīcas bērniem un muzikāls pārsteigums – tas viss 17. decembrī Nacionālā botāniskā dārza svētku pēcpusdienas ietvaros. Vairāk par dienas programmu var uzzināt šeit.

''Tavs Dārzs'' piedāvā nelielu foto pastaigu, lai iepazītu šo augu veidojumu staraino pievilcību – simetriskos un pat ģeometriski precīzos izkārtojumus, formu un krāsu dažādību. Ja pēc kaktusu daudzveidības novērtēšanas esi lēmis par labu kādam adatainam skaistulim arī pašu mājās, padomus no botāniskā dārza oranžērijas vadītajas par to kopšanu var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!