Alūksnes novada pašvaldības rīkotais konkurss "Sakop, rādi, lepojies" notiek reizi trīs gados, un tā laikā pašvaldības izveidota vērtēšanas komisija meklē un vērtē konkursam pieteiktos sakoptākos privātīpašumus visā novada teritorijā. Šis gads rezultējies īpaši radoši, jo katra no apciemotajiem 15 īpašumiem Alūksnes novadā, ir lepošanās vērts – netipiskas dārza rotas, radoša pieeja un oriģinalitāte ir tikai daži atslēgas vārdi vērtētajām lauku sētām.

Konkursam pieteikto īpašumu vērtēšana notika pēc nolikumā paredzētajiem kritērijiem. Komisija vērtēja kopējo iespaidu par īpašumu un vizuālo informāciju (norādes, īpašuma zīmes), teritorijas funkcionālo plānojumu un sakoptību, ēku fasāžu sakoptību un balkonu apzaļumošanu, dekoratīvo stādījumu plānojumu un sakoptību, savdabīgus akcentējošos elementus (mazās arhitektūras formas, karoga masts, pastkastīte), komercobjektiem – arī autostāvvietas, velosipēdu novietnes, vides pieejamību, kā arī katra īpašuma individualitāti, ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Visvairāk dalībnieku bija nominācijā "Sakoptākā Alūksnes novada lauku sēta". Šajā nominācijā uzvarētāju gods Skaliņu ģimenei no Malienas pagasta "Kopmaņiem". Vērtēšanas komisija četrām lauku sētām piešķīra speciālās balvas. Zābaku ģimene Jaunalūksnes pagasta "Ziedugravās" saņēma speciālo balvu "Dzīvīgā lauku sēta" par dzīvīgumu, ko lauku sētā rada gan bērnu, gan blakus tekošās un saimnieku aprūpētās upītes čalas. Specbalvu "Ainaviskā lauku sēta" saņēma Evita Drozdova un Guntis Bērziņš Veclaicenes pagasta "Slokās" – pašā Igaunijas pierobežā, patiesi gleznainā pakalnā. Savukārt specbalvu "Dabiskā lauku sēta" vērtēšanas komisija piešķīra Semaņu ģimenes aprūpētajiem "Sauliķiem" Jaunalūksnes pagastā, kur saimniekiem veiksmīgi izdevies iekārtot sētu dabiskās noskaņās, bet specbalvu "Latviskā lauku sēta" – Silvijai Graudiņai Veclaicenes pagasta "Ilgupēs", kur glīti kopts mauriņš eleganti saplūst vienotā ainavā ar skaistiem ziediem rotātu, gandrīz Latvijas kontūrā saglabātu pļavu.

Nominācijā "Sakoptākā Alūksnes novada individuālās mājas vai vasarnīcas apkārtne" komisija apciemoja četras mājas un divas no tām saņēma augstāko apbalvojumu – 1. vietu un uzvarētāja titulu. Tā bija Kļaviņu ģimenes māja "Pullanā 110" Alsviķu pagastā un Torņa iela Alūksnē, kur saimnieko Inese Kaulakane, Uģis Tučs un Raivo Kaulakans. Šajā nominācijā komisija piešķīra vienu trešo vietu – Sloģu ģimenes mājai Jaunalūksnes pagasta Bejā, bet speciālo balvu "Gaišais dārzs" saņēma Gražansku ģimenes "Gundegas" Mālupes pagastā, kas izcēlās ar gaišu, saules apspīdētu, atvērtu dārza plānojumu.

Nominācijā "Sakoptākā Alūksnes novada daudzdzīvokļu mājas apkārtne" šogad savstarpēji konkurēja vien divas, viena otrai blakus esošās daudzdzīvokļu mājas no Liepnas pagasta – "Seda 1" un "Seda 2". Konkursa vērtēšanas komisija varēja pārliecināties, ka abu māju iedzīvotāji kopā lieliski prot parūpēties par savas apkārtnes sakoptību, labiekārtošanu un uzturēšanu. Tādēļ šajā nominācijā abām daudzdzīvokļu mājām komisija piešķīra 1. vietu.

Savukārt tikai viens objekts – SIA "JM Grupa" Kolberģī, Jaunalūksnes pagastā, bija pieteikts konkursam nominācijā "Sakoptākā Alūksnes novada komercobjekta teritorija", tādēļ vērtēšanas komisija piešķīra speciālo balvu "Sakoptas vietas izaugsme", novērtējot uzņēmuma īpašnieku Arāju ģimenes ieguldījumu šīs teritorijas sakārtošanā un attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!