9. septembrī tika sumināti konkursa "Sakoptākais nams 2016" laureāti Liepājā – namu īpašnieki, kuri īpaši parūpējušies ne tikai par nama sakopšanu, bet arī tā teritorijas iekopšanu un apzaļumošanu, priecējot garāmgājējus un rosinot arī citus liepājniekus sakopt savus īpašumus.

Sakoptākie nami tika sveikti trīs kategorijās: privātmājas; daudzdzīvokļu ēkas; iestādes un uzņēmumi, un šogad konkursam bija pieteiktas vairāk nekā 47 dažādas ēkas, stāsta Būvvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Sakoptākie nami un teritorijas tika vērtēti pēc konkursa nolikumā apstiprinātiem kritērijiem: objekta sakoptība, mazo arhitektūras formu tehniskais stāvoklis, apstādījumu un labiekārtojuma kvalitāte, visu arhitektūras elementu un teritorijas stilistiskā vienotība, ideja, izmantoto materiālu oriģinalitāte. Lūk, daži no apbalvotajiem īpašumiem!

Liepājas baptistu Ciānas draudze


Baptistu baznīcas dārzs ir visu tās draudzes locekļu un atbalstītāju lolojums. Košumaugu stādījumi, pārbruģēti celiņi, bērnu rotaļu laukums un pārējais labiekārtojums ir veidoti un gādāti kalpojot un ziedojot. Draudzes priekšnieks J. Čirkšis uzsver, ka viņiem ir svarīgi, lai Jaunliepājā pie Baseina un Lāčplēša ielas būtu šāda sakopta vieta, ko pamana arī garāmgājēji.

"Kas nopērk augu un puķu dēstus, kas rūpējas par zemes pievešanu, košuma stādīšanu, sēšanu, laistīšanu, ravēšanu un zāliena regulāru pļaušanu... Lai uzturētu apkārtnes skaistumu, draudzes locekļi ik pavasari piedalās talkā un vairākas reizes gadā arī iekštelpu un pagalma uzkopšanas darbos." Šobrīd rūpīgi, soli pa solim, tiek atjaunota 110 gadus vecās ēkas ķieģeļu fasāde. Pie baznīcas sāna slejas stalažas – tiek ārstētas Otrā pasaules kara atstātās rētas, no fasādes izņemtas lādiņu šķembas un to vietās iemūrēti atbilstošas krāsas un izmēra ķieģeļi.

"Viršu aptieka"


Tosmarē pie aptiekas zaļo skaisti bārbeļu krūmi. Košumaugu nav daudz, taču mazajā zemes laukumā uzbrauktuves un ieejas durvju priekšā tie uzreiz rada sakoptības un labiekārtojuma iespaidu. Uzņēmuma vadītāja I. Frolova pastāsta, ka vairākus gadus par saviem līdzekļiem būvējuši pandusu, lai aptiekā varētu iekļūt klienti ar kustības traucējumiem. Šogad būvdarbi pabeigti un uzņēmuma darbinieki beidzot varēja ķerties pie aptiekas durvju priekšas apzaļumošanas. Talkā esot aicināta dārzniece, uzklausījuši viņas padomus un ieteikumus. Par apstādījumu dobi ikdienā tagad rūpējas aptiekas darbinieki.

Darījumu centrs "Romas dārzs"


"Galu galā te ir pilsēta, kurā es dzīvoju! Tad kāpēc lai to neveidotu drusciņ skaistāku? Taču vides dizains ir vērsts arī uz biznesu, par to nevajadzētu liekuļot," savu viedokli par darījuma centra ar kafejnīcu "Roma" izveidošanu saka uzņēmuma I. Kesenfelds.

Balvu žūrija piešķīra par veiksmīgu, pārdomātu, sabalansētu augu un ziedu izmantošanu publiskajā ārtelpā. Bez tam kā bonuss ir jāuzsver un jāuztver ēkas iekšpagalma ieseguma pārbūve un citas detaļas, kas atbilst ēkas vēsturiskajam raksturam.

"Romas dārza" izveidošanā par vienu no pievilcīgākajiem jaunajiem objektiem šobrīd pilsētas centrā savu roku un talantu ir pielicis arhitekts Agris Padēlis - Līns.


Sūnu ielas 22. māja

Pagalmā aug milzīga melnā priede, ko saimniece Dzintra Roste esot stādījusi pirms vairāk nekā 40 gadiem. "Toreiz tas bija adatas lieluma stādiņš, kas atvests no kokaudzētavas pie Palangas," atceras dārza aprūpētāja. Šādas priedes augot Kuršu kāpā un satur smilšu kalnus. To, ka mājas pagalmā varētu būt kas interesants, vēsta košie augi un puķes pie ieejas vārtiņiem, kas pat paviršu garāmgājēju it kā aicina lūkoties tālāk. "Prīmulas uzreiz pēc ledus kušanas, tad pamātītes, rododendri, lilijas, neļķes – man te zied visu vasaru, taču visvairāk jūlijā," piebilst Roste.

Miera iela 39


"Ziemcietēm, puķēm, kokiem bagāto dārzu veidoju tikai pašu priekam," uzsver šā dārza kopēja Vija Stendza. Jā, palīdzot arī vīrs un dēls. Tā kā nevienam ģimenē nav profesionālā izglītība dārzkopībā vai ainavu arhitektūrā, zināšanas un prasmes krājoties, darot darbu un informāciju meklējot internetā. Šās privātmājas izdaiļošanai dēstus un sēklas saimniece meklē un iegādājas gadatirgos un stādaudzētavās pa visu Latviju.

Ulmales iela 7


"Nevaru iedomāties, ka dārzā nebūtu puķes. Manai ģimenei ir svarīgi, lai dārzs zaļotu un ziedētu. Tas ir baudījums sirdij un dvēselei," saka Rigonda Bičevska, kas ir galvenā skaistā dārza kopēja. Idejas, ko un kā labāk stādīt un audzēt, viņa meklē žurnālos, internetā, arī vērojot pilsētu, kad izbrauc ar velosipēdu. Ziedus, skujeņus un citus augus dārzam viņa izvēlas pēc izjūtas. "Ieceri vispirms galvā vizualizēju, tad eju un daru. Daru tā, lai sēta un dārzs būtu patīkams jebkurā gadalaikā un lai vasarā katru nedēļu kaut kas ziedētu."

Sabiles iela 2


Lidijas Daukantes sakoptā māja un aprūpētais dārzs ir redzams, iebraucot pilsētā pa Brīvības ielu. Tā ir pirmā māja ielas malā, kas ieved jaunā pasaulē un kalpo kā pilsētas vizītkarte. Vienkāršība, rūpība, košums – šādi īsumā var raksturot šo vietu mūs pilsētā.

Saraiķu iela 5


No iepriekšējām paaudzēm mantotajā zemē saimnieko Precinieku ģimene. Šī māja un lielais dārzs atrodas industriālās apbūves rajonā – starp dzelzceļa sliedēm, noliktavām un augstspriegumu līnijas tuvumā. Tāpēc jo spilgtāk izceļas īpašnieku veikums, lai radītu un uzturētu augu daudzveidības apņemtu ģimenes māju kā miera un klusuma salu.

Šeit pārsteidz dažādība ne tikai košumaugu izmantošanā. Te aug arī augļu pilnas jaunās ābelītes, plešas eksotiski vīnogulāju stādījumi, arbūzu dobe un vēlo dārza aveņu rinda pie saimniecības ēkas.

Jelgavas iela 3


Māja atrodas klusā Jaunliepājas nostūrī. Divstāvu sarkano ķieģelu māja celta 1900. gadā. Mājas iedzīvotāju un īpaši Dainas Jansones lepnums ir rūpīgi iekoptais dārzs. Tas netiek slēpts no garāmgājēju un kaimiņu acīm, jo ieskauts ar caurredzamu, pītu drāšu žogu.

Dārza veidošana aizsākusies pirms aptuveni 20 gadiem. ''Toreiz tā bija mana vīra ideja un sirdsdarbs, tagad, kad vīrs aizgājis mūžībā, pati esmu pensijā, šajā darbā rodu prieku. Dārzu veidojam tā, lai tas ziedētu, sākot ar pirmajiem krokusiem un beidzot ar vēlajām rudens samtenēm.''

Uz jautājumu, kas pamudina darboties, atbilde ir vienkārša: ''Man tas ļoti patīk! Lai arī šī ir daudzdzīvokļu māja, esam šīs vietas īstie saimnieki. Negaidām, kad kāds mūsu vietā visu uzkops, arī no sētnieka pakalpojumiem esam atteikušies. Ja plānojam nopietnākus darbus, piemēram, šķūnīšu remontu, tad gan to veicam sadarbībā ar apsaimniekotāju, bet iekopt dārzu – to gribam un varam paši!" Arī mazmeita Gundega ar draugu tagad dzīvo mājā un aktīvi piedalās visos darbos.

Vairāk foto no laureātu īpašumiem:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!