Foto: Publicitātes foto
Šis gads nav izņēmums, un daudzos Latvijas novados notiek konkursi par godu sakoptākajiem dārziem, pagalmiem un saimniecībām. ''Tavs Dārzs'' sniedz ieskatu konkursa "Limbažu novada sakoptākā sēta 2016" pieteiktajos darbos.

Kā atklāja vērtēšanas komisijas dalībniece Dace Romberga, šogad tikuši pieteikti 13 īpašumi – lauku sētas kā dzīvesvietas, lauku sētas, kur tiek veikta lauksaimnieciskā ražošana un individuālās apbūves, kas ir īpašumi ar mazāku apzaļumojamo platību.

Katvaru pagastā Normunds Lenšs ar ģimeni pirms vairāk kā desmit gadiem uzcēlis māju "Jasmīni" un iekopis apkārtni vairāku hektāru platībā. No ceļa uz liela laukakmens redzams mājas nosaukumus, māju grezno gaumīgi stādījumi, sagrupēti dobēs, kas kopā rada košu krāsu salikumu. Aiz mājas paveras interesants reljefs, lejā redzams dīķis, ko grezno ūdensrozes.

Foto: Publicitātes foto

Katvaru pagastā, Ainas Auniņas lauku sēta "Vecstēķeni'' pārvērsta par koši ierīkotu krāšņumdārzu, noformējumā izmantojot dažādus puķu traukus un skulptūras. Gan mājas fasāde, gan apjomīgā teritorija ir ļoti sakārtota, gar sakņu dārzu stiepjas iespaidīga rudzupuķu dobe.

Lauku sēta "Gaiļi", Katvaru pagastā, kur saimnieko Ainārs Ozolkāja ar ģimeni, var lepoties ar skaisti atjaunoto seno ēku – māju un klēti, kas celta gandrīz pirms 350 gadiem. Ap māju zaļo milzīgi, seni koki un iekārtota plaša atpūtas vieta. Saimnieks piedāvā tūrisma pakalpojumus savā atjaunotajā pirts mājā pie dīķa, kuru rotā iespaidīga izmēra dienziežu dobe.

Foto: Publicitātes foto

Limbažos Aivara un Margas Kviešu īpašums pārsteidzis ar pilsētai neraksturīgu skatu – plašu dīķi ar saliņu. Dārzā visur redzami kokaugu un puķu stādījumi, kas tieši šajā pavasarī ir piedzīvojuši pozitīvas pārmaiņas. Plašais zāliens ir ideāls fons stādījumiem un paver skatu uz dīķi, kas radies ne tikai skaistuma dēļ, bet galvenokārt ļoti mitrās vietas sakārtošanai.

Lauku sētā "Mežmaļi" saimnieko Elita Gailīte – Grauduma kopā ar ģimeni, un rūpējas par vairāk kā divu hektāru perfekti sakārtotas teritorijas apsaimniekošanu. Aiz mājas, kura nesen pārbūvēta no bijušās saimniecības ēkas, atklājas iespaidīgs skats uz milzīgo ozolu stādījumiem, uz reljefu, kur ierīkots plašs zāliens, un košiem kokaugu un puķu stādījumiem. Saimniece ir audēja, un viņas austās krāsainās segas izliktas starp ozoliem, pie viena rotājot ainavu. Dārzam īpašu krāsainību piedod visur izkārtotie puķu trauki, kas veidoti vienā stilā, nokrāsojot parastus spaiņus. Arī senie darbarīki un priekšmeti izmantoti puķu stādījumiem un rada māksliniecisku noskaņu.

Foto: Publicitātes foto

Vidrižu pagasta "Kalna Kalējos", kur saimnieko kalējs Kaspars Auza ar ģimeni, plašajā teritorijā ir sava vieta gan kokaugu stādījumiem, gan seniem ratiem, gan paša kalēja darinājumiem. Nesen izveidots muzejs senā ēkā, kur atradusies noliktava, un nu visa ēkas fasāde rotāta nokareno puķu podiem. Muzeja telpās, kur kalējs gūst iedvesmu savai jaunradei, glabājas bagātīga seno lietu kolekcija un par to arī labprāt stāsta saimniecības viesiem – tūristiem un kāziniekiem.

Lauku mājas "Lāčplēši" Katvaru pagastā aprūpē čaklās Gundegas Bēniņas un ģimenes rokas. Pie mājas redzama teritorija ar perfektu zālienu, kurā izvietoti gaumīgi sagrupēti kokaugu, pārsvarā skujeņu, stādījumi, īpašu noskaņu rada māksliniecisku trauku grupējumi, kur sastādītas nevis tradicionālās nokarenās puķes, bet gan dažādu veidu smilgas. Interesanti ir arī pītie grozi ar puķēm, kas piestiprināti pie šķūnīša sienas. Vērtēšanas komisiju priecēja ne tikai bagātā augu kolekcija, kur netrūka pat tulpju koka, bet arī ļoti kvalitatīvi un dabiski izveidotās stādījumu dobju līnijas.

Foto: Publicitātes foto

"Rugāji" mājās Pāles pagastā saimnieki Līga un Gints Ādamsoni ar ģimeni ne tikai dzīvo ļoti sakoptā vidē un strādā algotu darbu, bet arī kopj savu lauku saimniecību – 30 govju un jaunlopu ganāmpulku un apstrādā 15 ha zemes. Gandrīz 200 gadu senā māja ir saglabājusi savu seno auru, tādu pašu grantī veidotu, ģeometriskas formas pagalmu kā agrāk, tikai puķu stādījumi ir kļuvuši mūsdienīgāki un košāki.

Viļķenes pagasta "Mežrozītes" mājā saimnieko Ilze un Valdis Janitēni. Sakoptā teritorija ir daudz lielāka kā ciematā esošam apbūves gabalam. Šeit ir bagāta augu kolekcija, redzams, ka stādījumi tiek kopti ar lielu mīlestību. Izveidota arī jaunā parka daļa, kur redzami nesen iegūti kolekcijas kokaugi, tomēr pašiem saimniekiem lielākais lepnums ir dīķis, ko ieskauj koši stādījumi. Dīķī zied vairāku krāsu ūdensrozes un to šķērso romantisks tiltiņš. Sētā redzamas pamatīgas šūpoles un atpūtas vieta ar dārza kamīnu. Augļu dārzā aug neierastas augstcelmu jāņogas un tālāk dārzā – aveņzemenes.

Foto: Publicitātes foto

Vitrupes pusē, Jāzepa Višķera saimniecībā "Veckalni'' Janas Gulbes ģimene turpina saimnieka iesākto un rūpējas par skaistajiem stādījumiem, kas veidoti no kokaugiem un lauku videi raksturīgām ziemcietēm. Arī otrpus ceļam paveras krāšņas puķu dobes, dažādu dārzeņu stādījumi, plašs upeņu un aveņu lauks. Saimniekiem pieder arī bišu drava, šeit redzami dažādi ziedoši bišu augu un garšaugu stādījumi. Pēc lauku vidē izaudzētās produkcijas ir liels pieprasījums Rīgas tirgos.

Viļķenes pagasta "Robežniekos", kur saimnieko Sanita un Ivars Pauls Sīkas, redzami ļoti seni bijušās muižas stādījumi, ap 300 gadu vecie koki veido parka teritoriju, ko saimnieki vairāku gadu gaitā ir iekopuši un attīrījuši no brikšņiem. Teritorija ir milzīga, to gar pašu dzīvojamo namu, kas kādreiz bijušas dzirnavas, šķērso asfaltēts ceļš. Visa teritorija ir ļoti sakopta, tuvāk ēkas ieejai ierīkoti gaumīgi un koši stādījumi, iekārtotas vairākas atpūtas vietas. Kā jau pie dzirnavām pienākas, šeit atrodas gan ezers, gan arī upīte, kas grezno teritoriju. Saimnieki nodarbojas ar upeņu audzēšanu 9 ha platībā.

Skultes pagastā Ivetas Ludiņas un Ineses Lejas īpašumā "Lauči", kur darbojas tūrisma uzņēmums, kempings "Lauču akmens" un atrodas arī restorāns, pati daba radījusi atpūtai vajadzīgo vidi – īpašums robežojas ar jūru, pavisam tuvu atrodas Lauču dižakmens. Lai gan teritorija salīdzinājumā ar lauku saimniecībām ir neliela, tā ir ļoti sakopta, to rotā košumkrūmu un puķu stādījumi, puķu trauki, dažādi seni, piejūrai raksturīgi priekšmeti, kas izmantoti noformējumā.

Foto: Publicitātes foto

Skultes pagasta "Mežgravas" ir lauku sēta, kur Anna Dišlere un Jānis Kažoks plašā teritorijā ir radījuši sakoptu vidi, īpašumu rotā kokā grebts mājas nosaukums, tūju rindas abās iebraucamā ceļa pusēs un puķu stādījumi. Saimnieki rāda dārzeņu stādījumus, arī šeit gar lauka malām redzamas dažādas puķes, un saimniece stāstījusi, ka tās ir viņas lielākais prieks un gandarījums. Tālāk no mājas ierīkots dīķis, kur pašreiz zied ūdensrozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!