Foto: LETA

Drīzumā emeritūrā jeb pensijā dosies Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) ilggadējais vadītājs, arhibīskaps Jānis Vanags, līdz ar to luterāņiem būs jāvēlē jauns baznīcas vadītājs, vēsta "Latvijas Avīze".

Vanags LELB vada jau 30 gadus. Baznīcas Satversmē teikts, ka bīskaps var doties emeritūrā, kad ir sasniedzis 65 gadu vecumu, bet 70 gadu vecumā šis amats jāatstāj. Vanags ir dzimis 1958. gada 25. maijā, tātad šogad sasniedzis 65 gadu vecumu.

Vanags nodomājis doties emeritūrā līdz ar nākamo LELB Sinodi. Ziņa par arhibīskapa nodomu izskanējusi arī baznīcās no mācītājiem pagājušās nedēļas nogalē otrās Adventes dievkalpojumos. Iepriekš Latvijas Radio Vanags tika atzīmējis, ka šogad vairāk nekā pusgadu - no 1. marta līdz 1. oktobrim - bijis garākā atvaļinājumā, "sakārtot veselību", un baznīcas vadību šajā periodā veiksmīgi organizējis palīgbīskaps Rinalds Grants.

Par LELB vadītāju Vanags kļuva 34 gadu vecumā pēc iepriekšējā luterāņu arhibīskapa Kārļa Gailīša traģiskās bojāejas autoavārijā 1992. gada rudenī. Bīskapa amatā Vanags tika ievēlēts 1993. gada 26. janvārī.

Sākotnēji Vanags LELB bija vienīgais bīskaps, savukārt tagad tajā ir bīskapu kolēģija: arhibīskaps Vanags, Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe un Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons. Bīskapu ievēl baznīcas Sinode, kas ir augstākā lēmējinstitūcija un pulcējas vismaz vienu reizi četros gados. Latvijas Sinodi sasauc LELB virsvalde.

Laikraksts atzīmē, ka Vanagu uzskata par konservatīvu teologu un LELB tiekot minēta kā viena no konservatīvākajām pasaules luterāņu baznīcām. Vanags savulaik vienīgais no visiem kandidātiem uz LELB vadīšanu bijis pieteicis savu principu, lai par mācītājiem netiktu ordinētas sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!