Foto: Publicitātes foto
Ne vienam vien ir atmiņas no bērnības par mokošo zemeņu lasīšanu dārza vagās. Vai spējat iedomāties, cik apgrūtinoši šo darbiņu paveikt vairāk nekā sešu hektāru lielās platībās? Talsu pusē esošā zemeņu audzēšanas saimniecība ''Lubeco'' portāla ''Tavs Dārzs'' lasītājiem sniedz video ieskatu ar nupat iemēģināto platformu, kas atvieglo ogu novākšanu.

Kā portālam ''Tavs Dārzs'' atklāja saimniecības valdes priekšsēdētāja Zane Silgale, šo speciālo platformu sagādājuši šonedēļ, un pirmās ražas novākšana arī iemūžināta video. Saimniece stāsta, ka šāda iekārta Latvijā nav ļoti izplatīta tieši zemeņu ražas novākšanai, bet redzēts, ka trīsvietīga platforma izmantota kādas saimniecības gurķu ražas novākšanai.

Tā kā platforma nupat tikai iemēģināta saimniecībā, vēl grūti spriest, par cik kilogramiem vairāk ogas būs salasītas, salīdzinot ar ražas novākšanu iepriekš. Pēc citu pieredzes pasaulē platformas izmantošana visai krietni atvieglo sūro darbu guļus uz platformas, varot nolasīt piecreiz vairāk ogas. Saimniece gan atzīst, ka nebūs tik optimistiska, bet priecāšoties, ja izdosies nolasīt kaut trīs reizes vairāk ogu, nekā līdz šim.

Vaicāta, kā tieši platforma atvieglo darbu, Zane skaidro, ka zemeņu lasīšana prasa ļoti daudz fiziskā spēka, jo visu laiku jāpieliecas un mazais stāds jāaplūko no visām pusēm, lai pamanītu zem lapām noslēpušās sārtvaidzītes. Pateicoties platformai, guļus stāvoklī nav tik daudz jāpiepūlas un no katra stāda var ātrāk nolasīt ogas. Tas gan nenozīmē, ka mazāk jāstrādā, arī uz platformas jābūt veiklam un acīgam, lai gatavās ogas nepaliktu nenovāktas.

Ja vēlies vairāk iepazīties ar šo zemeņu audzēšanas saimniecību, par to, kā aizsākās bizness un cik viegls vai grūts ir bijis ceļš uz to, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!