Foto: Publicitātes foto
Konkursam "Salacgrīvas novada sakoptākais īpašums" 19 pieteiktos īpašumus apskatīt un vērtēt komisija devās pašā vasaras sākumā, 21. jūnijā, bet savu vērtējumu un balvas uzvarētājiem pasniedza Ražas ballē, 14. oktobrī.

Šogad konkursam bija pieteiktas piecas lauku sētas – "Dundagas", "Apiņi", "Vāverītes", "Toskāna" un "Brīvnieki", četras savrupmājas, no kurām viena Ainažos un trīs Salacgrīvā, sešas daudzdzīvokļu mājas – māju kooperatīvi, un četri pakalpojumu, darījumu un sabiedriskie objekti.

Komisija katru no objektiem vērtēja pēc noteiktiem kritērijiem, katram piešķirot maksimums līdz desmit punktiem. Galvenie vērtēšanas kritēriji – iebraucamais ceļš, norāde, ēku fasādes siltināšana, apkures risinājumi, velosipēda statīvs, soliņi, pastkastīte, karoga masts vai turētājs, teritorijas funkcionālais zonējums, celiņi, zāliens, dekoratīvie stādījumi, atpūtas vieta, bērnu laukumi, dārza mēbeles, mazās arhitektūras formas, atkritumu apsaimniekošana, objekta kopiespaids.

Foto: Publicitātes foto

Ainavu arhitekte Ilva Erkamane atzina, ka katrā sētā bija kas savdabīgs un interesants, katrs dārzs atspoguļoja savu saimnieku. Patika cilvēku izdoma, asprātība, stils, darba cilvēku tieksme uz neparasto, skaistās dobes, kā ar ne pārāk lieliem līdzekļiem var izdomāt asprātīgus risinājumus. ''Gribu uzslavēt iedzīvotājus par ieguldīto darbu. Visu cieņu viņu paveiktajam! Redzot konkursam pieteiktos objektus, sapratām, ka tas nav vienas dienas, bet regulārs, mīlestības pilns darbs," atzina ainavu arhitekte.

Savrupmāju kategorijā konkursam bija pieteikti četri īpašumi – viens Ainažos un trīs Salacgrīvā. Privātmāju nominācijā trešā vieta Veltas Ozolas dārzam Jūrmalas ielā, Salacgrīvā, kur dārzā eksponēti akmeņi, kas piedzīvojuši visdažādākās pārvērtības. Otro vietu ieguvušais īpašums Smilšu ielā, Salacgrīvā pieder diviem saimniekiem – Irēnai Irbenai un Armandam Jēkabsonam. Komisija, staigājot pa skaisti iekopto dārzu, prasmīgi veidotajā ārtelpā nemaz nejuta un neredzēja atsevišķo īpašuma daļu robežas. Salacgrīvas novadā patiesi ir izcili privātmāju dārzi, šogad visatzinīgāk novērtētais – Daces Ponkratenko, Brīvības ielā, Ainažos, ar izcili izkārtotām daudzkrāsainu koku un krūmu grupām.

Konkursa vērtēšanas komisija pēc visu objektu apskates nonāca pie viena secinājuma – īpašums ir ne vien svētība, bet arī pienākums, darbs un atbildība. Paldies par sakoptajiem, krāšņajiem un labiekārtotajiem dārziem, rezumē ainavu arhitekte.

Žūrijas komisijas sastāvā bija izpilddirektors Kaspars Ķemers, būvvaldes vadītāja Ineta Cīrule, ainavu arhitekte Ilva Erkmane, deputāte Lija Jokste, Liepupes pārvaldes vadītājs Aivars Ilgavīzis un Ainažu pārvaldes vadītāja Ilona Jēkabsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!