Rudenim piemīt savs šarms un īpašā zemes un dzestrā gaisa smarža, kas saulainajās dienās uz krāsaino lapu fona rosina būt ārā un baudīt šo dabas skaistumu. Viens no veidiem, kā notvert rudens šarmu, ir doties uz kādu vīnogu dārzu tepat Latvijā, lai izbaudītu sulīgo ogu garšu, izstaigātu skaisto teritoriju, uzzinātu ko interesantu par vīnogu audzēšanu un varbūt pat piedalītos kādā vīna degustācijā.

Sabiles Vīna kalns

Foto: Publicitātes foto

Apskatot šo tematu par vīnogu kalniem, galvenajā lomā noteikti ir Sabiles Vīna kalns, kas ir ne tikai pilsētas simbols, bet arī lepnums visai Latvijai. Sabiles Vīna kalns ir unikāls ar to, ka ticis ierakstīts Pasaules Ginesa Rekordu grāmatā, kā vistālāk uz ziemeļiem atrodošais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas. Kā portālam ‘’Tavs Dārzs’’ stāsta Sabiles Tūrisma informācijas centra pārstāvji, tad kalna augstākā virsotne atrodas 34 metru augstumā virs pilsētas un Abavas upes līmeņa.

Kā izrādās, šis kalns ir īpašs arī ar to, ka šī ir viena no retajām vietām, kur var aplūkot stādu no pasaulē vecākā vīnogulāja, ko šī vieta ieguvusi dāvanā no Slovēnijas. Slovēnijas pilsētā Mariborā aug šis senākais vīnogulājs, un kopš 2008. gada tas aplūkojams arī Sabiles Vīna kalnā.

Foto: Publicitātes foto

Šis kalns īpašs arī ar to, ka šeit vienkopus aug aptuveni 15 dažādu šķirņu vīnogulāju, kas kopumā veido aptuveni 650 stādus. Ja paveiksies, šeit varēs redzēt arī tādu eksotisku augu, kā persiku, aprikožu un valriekstu augšanu.

Vairāk par Sabiles Vīna kalnu lasi šeit.

Krāšņu fotogaleriju ar Sabiles Vīna kalnu galvenajā lomā skati šeit.

Abavas vīna darītava

Foto: Publicitātes foto

Kurš gan nav dzirdējis par Latvijas veiksmīgo uzņēmumu - Abavas vīna darītava? Vīns komentārus neprasa, un ir skaidrs, ka šie ir Latvijā lielākie vīnu ražotāji, taču ikvienam interesantam ir iespēja doties uz šo iespaidīgo vīna dārzu ekskursijā.

Aptuveni 3,5 hektāru plašajos vīnogu laukos rotājas dažādu šķirņu sulīgās vīnogas, kas pagaidām vēl sparīgi gatavojas pēc salīdzinoši vēsās vasaras, taču tas neliedz iepazīt vīna darināšanas procesu un aplūkot, cik lielos apjomos audzē vīnogas vīna vajadzībām. Iespējams, pēc šādas ekskursijas vīns iegaršosies vēl vairāk, un, ja tāda vēlme būs radusies, ir iespēja piedalīties arī pašu saimnieku organizētajās degustācijās.

Ja esi iekārojis doties aplūkot šīs gleznainās vīnogu ielejas ar skatu uz Abavas ieleju, apciemojums noteikti iepriekš jāpiesaka.

Vairāk par Abavas ģimenes vīna darītavu un iespēju doties apciemojumā lasi šeit.

Vārnavas Vīna kalns

Nebūt nav tā, ka Latvija aprobežotos ar diviem vīna dārziem, patiesībā tie ir vairāk, nekā vairums varēt domāt, un starp tiem, kas noteikti būtu jāredz, ietilpst arī Vārnavas Vīna kalns Viesītes novadā.

Šeit saimnieko dārzkopis un pieredzes bagātais vīnogu audzēšanas speciālists Evalds Pūpols. Tieši šajā sezonā saimnieks aicina doties uz Vīna kalnu ‘’Rudzīši’’ nogaršot dažādas vīnogu šķirnes un interesentus arī iegādāties vīnogu stādus. Saimnieks noteikti neskoposies padomos, kā labāk stādus audzēt, lai arī pašu dārzā varētu lepni gozēties sulīgās vīnogas.

Bez tā visa šeit baudāms skaists skats ar vīnogulāju terasēm, turklāt šis ir dārzs, kas lepojas ar vislielāko šķirņu skaitu – kopumā aptuveni 80 vīnogu šķirnes.

Sulīgo ogu ķekari Tērvetē

Foto: DELFI

Vīnogu dārzs Kroņaucē, Tērvetes novadā, ir viena no tām vietām, kas var lepoties ar allaž lielajām un skaistajām vīnogām, kas bagātīgi rotājas ķekaros. Vīnogu dārza īpašnieks aicina, dodoties uz Annas Brigaderes muzeju vai Tērvetes Dabas parku un Sprīdīša takām, pie viena iegriezties arī Vīnogu dārzā, kur panašķēties ar sulīgajām ogām, uzzināt kādu vīnogu audzēšanas noslēpumu un iekāroto stādiņu pārvest arī uz savu saimniecību.

Šis dārzs noteikti ir viens no lielākajiem, kur tiek audzētas vīnogas, turklāt visdažādāko šķirņu, kas pēc vairāku gadu eksperimentiem un pieredzes iekarojušas saimnieka uzticību. Apciemojot Tērvetes Vīnogu dārzu, varēs iepazīties ar vairāk nekā 800 vīnogulājiem ārā, bet vismaz 300 siltumnīcās.

Vairāk par Vīnogu dārzu lasi šeit.

Domu pietura Madonā

Tie, kas ieinteresēti aplūkot ne tikai pašu vīnogu dārzu, bet uzzināt ko vairāk par vīna darināšanu, to audzēšanu un saimnieku praktisko pieredzi, jādodas uz Madonu, kur atrodas Domu pietura. Šeit čaklie vīna darītāji solās atrādīt ne tikai piemājas dārzu, bet arī aicina piedalīties vīna degustācijās, izbaudot īstu Latvijas vīnu garšu. Vēl jo interesantāka viesošanās šajā dārzā būs, jo visas iemaņas vīna darīšanā ir mantotas no paaudžu paaudzēm, tāpēc bez vēsturiskiem stāstiem šeit nudien neiztikt.

Ja, iepazīstoties ar iespējām aplūkot vīnogu dārzus un kalnus Latvijā, radusies vēlme to izzināt arī ārpus valsts robežām, noteikti iepazīsties ar portāla Turismagids.lv sarūpēto apkopojumu, kur aprakstīti 10 skaistākie vīna tūres galamērķi visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!