Dodoties ceļojumā uz Franciju, vasaras sezonā noteikti nedrīkst laist garām iespēju pašu acīm redzēt iespaidīgos lavandu laukus. Tieši Provansa ir slavena ar violetas segas klātiem laukiem, taču arī citviet pasaulē, tai skaitā Latvijā, lavandu lauki vairs nav retums.

Lavandas nāk no Vidusjūras reģiona un ļoti mīl sauli. Siltuma un saules cienītājas var atpazīt ne tikai pēc tām raksturīgā aromāta. Augs ir ar stingriem dzinumiem, bet uz tā izkārtotas sudrabzaļas lapiņas. Ziediņi ir smalki veidoti, un, lai arī visbiežāk zinām violeto toņu lavandas, selekcionāri radījuši arī gaišsārtas, rozā, baltas un pat dzeltenas lavandas, kas augšanai mūsu klimatiskajos apstākļos vēl nav piemērotas.

Starp citu, lavandas pēdējos gados arvien plašākos laukos tiek audzētas arī mūsu platuma grādos. Apņēmīgi lavandu jūsmotāji izaudzējuši iespaidīgus lavandu laukus divos Latvijas novados – viens aplūkojams Limbažu pusē, otrs – Saldus novadā. Plašāk par šo saimniecību un lavandu laukiem var lasīt šeit.

Lavandām ir daudz interesantu īpašību. Piemēram, lavandu ēteriskajai eļļai piemītot spēja nomierināt cilvēku un uzlabot miegu, tāpēc kaltēto ziedu maisiņi tiek likti gultas veļas plauktos vai piesieti pie gultas. Savulaik pat Provansas skolu kabinetos tika liktas lavandas, lai skolēni būtu paklausīgāki un ne tik nervozi. Kas attiecas uz lavandām dārzā, tās ieteicams audzēt blakus rozēm, jo tad no laputīm nebūšot ne vēsts. Vairāk interesantu faktu par lavandām, kā arī to audzēšanu dārzā vai puķupodā var uzzināt šeit. Savukārt idejas, kā lietderīgi likt lietā iegādāto lavandu pušķīti, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!